Madelijne Kool is volgende week donderdag te gast in Schouwburg Venray.
Madelijne Kool is volgende week donderdag te gast in Schouwburg Venray. Foto: Paul Dekker

"Geluk en gezelligheid"

Venray | Lions Club Venray Peelparel houdt op donderdag 31 maart een ladies night in Schouwburg Venray. De avond wordt verzorgd door cabaretière Madelijne Kool met haar cabaretvoorstelling Kool aan de Gang met Geluk. De opbrengst van de avond gaat naar Stichting COR, een stichting die de toekomstkansen van kinderen verbetert door het financieren van maatregelen op educatief en medisch gebied. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Door Henk Lammen

"Wat de mensen kunnen verwachten?", herhaalt Madelijne Kool de slotvraag. "Een avond lachen en gezelligheid." Twee jaar geleden nam Kool een rigoureus besluit in haar leven. De zekerheid als directeur van een reclamebureau ruilde ze in voor het onzekere bestaan in de artiestenwereld. "Ik heb mijn bedrijf verkocht en ben gaan doen, wat ik altijd al wilde doen. Zingen, schrijven, als artiest op het podium staan. Dat was altijd mijn droom." Na haar eerste avondvullende voorstelling Uit de koolkast is ze nu te gast in zalen en theaters in binnen- en buitenland met haar tweede voorstelling Kool aan de Gang met Geluk. "De voorstelling gaat over de zoektocht naar geluk en de (on)maakbaarheid daarvan in de spits van je bestaan. Een energieke voorstelling waarin een hoop te lachen valt, want het is natuurlijk allemaal niet zo eenvoudig met dat geluk. Ik ga daarover zingen, dichten en vertellen."

De voorstelling is voor de bezoekers het perfecte moment om even stil te staan bij hun persoonlijke geluksmoment van de afgelopen tijd. Was het iets groots, bijvoorbeeld een nieuwe liefde, een megaorder, het rijden op een olifant? Of iets onbenulligs, zoals bijvoorbeeld het openen van een blikje tonijn zonder te morsen waarvan u even heel gelukkig van werd? In haar voorstelling betrekt Kool nadrukkelijk het publiek. "Nee, er komt niemand het podium op", reageert ze meteen op de vraag of de voorstelling interactief is. "Maar de bezoekers hebben via email wel enkele vragen beantwoord. Die antwoorden ga ik gebruiken in mijn voorstelling. Ik kan wel zeggen dat Venray massaal heeft gereageerd." Zo werd de bezoekers gevraagd wat hun geluksmoment van het afgelopen jaar was, waar ze meteen afstand van zouden kunnen nemen en van welke momenten en dingen ze gelukkig worden. Waar theaterliefhebbers in bijvoorbeeld 't Gooi gelukkig worden van dure vakanties of gaan skiën, ligt het geluk van de Venraynaar meer op het persoonlijke vlak.

Kool licht een tipje van de sluier op: "De Venraynaar vindt zijn of haar geluk vooral in gezelligheid. Iets drinken met vrienden, 's avonds thuis een lekker wijntje drinken, maar ook de lucht van zelfgebakken appeltaart, een mooie nieuwe jurk en genieten met het gezin of van de kleinkinderen maakt ze gelukkig. Venraynaren worden gelukkig van gezelligheid." In de antwoorden zijn de bezoekers van volgende week donderdag openhartig. "Flink wat mensen in Venray hebben een 'verboden liefde'", lacht Kool. "En geheime rokers, die een sigaretje roken zonder dat hun partner er iets vanaf weet. Al die antwoorden gebruik ik in mijn voorstelling. Ik houd de mensen die avond een spiegel voor."

Aan het einde van de avond worden prachtige prijzen verloot tijdens een loterij. Op deze manier probeert Lions Club Venray Peelparel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Stichting COR. Dat de opbrengst naar COR gaat, vindt Kool een meer dan prettige bijkomstigheid.

"Ik heb een lezing van de stichting bezocht en was enorm onder de indruk van hun werk en aanpak. Bovendien gaat honderd procent van de gelden die worden ingezameld naar het goede doel. Er blijft niks aan de strijkstok hangen of gebruikt voor marketing. Dat spreekt me enorm aan. Ik ben blij dat ik op deze avond mijn steentje kan bijdragen. Dus Venraynaren, koop op de avond zoveel mogelijk loten en steun daarmee Stichting Cor", besluit de sympathieke cabaretière.

Kaarten voor de avond zijn online te bestellen voor €17,50 per persoon via de website van Lions Club Venray Peelparel: www.lcvenraypeelparel.nl.