Gemeente aan zet bij glasvezel

VENRAY | Nu de provincie voorlopig afziet van een lening van 9 miljoen euro voor het glasvezelnetwerk, zijn de ogen gericht op de gemeente Venray.

De coöperatie GlasWebVenray hoopt dat de gemeenteraad over de brug komt met een garantstelling voor een deel van de investering van 18 miljoen euro.

"Nee, ik weet nog niet over welk bedrag het precies gaat. We zijn in gesprek met de gemeente en de raadsfracties", zegt voorzitter Martin Houben.

Het is volgens hem niet de bedoeling dat de gemeente een lening gaat verstrekken. "Want de provincie is niet afgehaakt. Ze wil alleen een andere opzet van het project." Omdat er in de wijken en in het centrum van Venray te weinig aanmeldingen zijn, vindt de provincie de investering momenteel te risicovol.

"De provincie legt de focus op de kerkdorpen en het buitengebied", aldus Houben. GlasWebVenray is niet van plan het project in twee stukken knippen. "Nee, het blijft een project voor de gehele gemeente Venray. Alleen gaan we de fasering aanpassen. Door van buiten naar binnen te werken. Eerst het buitengebied en de dorpen en daarna Venray. Dat is ook de wens van de provincie."

Als de gemeente Venray zich garant stelt voor een groot deel voor de investering, dan is de drempel lager voor de provincie en ook de banken BNG en Rabobank om in te stappen. Martin Houben is hoopvol gestemd. "Eigenlijk zitten we met alle partijen heel dicht bij elkaar. Komende maand zal er duidelijkheid komen."


100 banen voor mensen met arbeidsbeperking

Venray | Wiertz Personeelsdiensten slaat de komende periode in Limburg een brug voor mensen met een arbeidsbeperking. Met een ambitie om 100 banen voor deze mensen te creëren, ondersteunt de Limburgse uitzendorganisatie de Banenafspraak uit het Sociaal Akkoord van april 2013. Deze afspraak moet ervoor zorgen om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen.

Harm Wiertz:" Onze organisatie ondersteunt de Banenafspraak; deze sluit immers aan bij onze maatschappelijke rol en onze belofte Sterk in werk. Van de andere kant is het ook van gewoon noodzaak dat we ervoor zorgen om iedereen die op de een of andere manier kan werken, mee te laten doen in arbeidsproces. Zeker nu de economie aantrekt en er veel nieuwe banen ontstaan. Daar komt bij dat ons land vergrijst waardoor binnenkort een grote groep mensen met pensioen gaat. Als we er niet in slagen al die vacatures in te vullen, ontstaan er grote problemen op de arbeidsmarkt. We kunnen het ons eenvoudig niet permitteren dat werkgevers enerzijds snakken naar personeel, terwijl anderzijds grote groepen mensen langs de kant staan."

Onlangs werd oud-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof benoemd tot Aanjager van de Banenafspraak. De komende periode bezoekt hij 450 Limburgse bedrijven om hen te stimuleren een plek voor deze doelgroep vrij te maken. Harm Wiertz:" Van onze kant gaan we mensen met een arbeidsbeperking begeleiden en bemiddelen naar deze werkgevers. Door ze een arbeidscontract voor de duur van zes maanden aan te bieden, verlagen we de drempel om een plek vrij te maken."

"Een werknemer met een arbeidsbeperking kan heel goed binnen elk bedrijf eenvoudige werkzaamheden uitvoeren. De eigen werknemers krijgen zo de ruimte om zich volledig te richten op hun kerntaken", vervolgt Wiertz. "Werkgevers die met ons mee doen, laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Het grootste voordeel is echter de positieve invloed van talenten met een arbeidsbeperking op iedere organisatie. Want die mensen zijn gemotiveerd, betrokken en bewezen doorzetters."


Toepen Into Music

Venray | Dit jaar organiseert Kiwanisclub Schieëpersland op vrijdag 22 april de vijfde editie van het Groot Kiwanis Toeptoernooi.

Het toernooi speelt zich af in vijf cafés in het centrum van Venray. De ontvangst is vanaf 18.00 uur (starten in 't Zusje) en na een korte uitleg vertrekt iedereen naar de eerste kroeg. Plezier en gezelligheid staan voorop, toepervaring is niet nodig. Ook dit jaar worden vrouwelijke deelnemers uitgenodigd om mee te doen. De deelnemers bezoeken tijdens drie speelrondes de deelnemende cafés. Dit jaar zijn dat 't Zusje, de Klokkenluider, 't Upke, Hulsman en de Artiest. Aan het einde van de avond wordt de finale gespeeld. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats en wordt de opbrengst van de dag bekendgemaakt.

Aanmelden via de website www.kiwanis.nl/schieeperslandvenray. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per persoon. De opbrengst gaat naar Into Music, een gezamenlijk project van MMSK St. Petrus Banden en Koninklijke Harmonie Euterpe, gericht om kinderen te stimuleren muziek te maken.


Ingezonden

Nestkast slechtvalk op Grote Kerk

Het is een landelijk probleem voor onze duivensport. Als het zo doorgaat, betekent dit de ondergang van de duivensport. We kunnen bijna geen duiven meer loslaten, omdat ze op het menu van de slechtvalken staan. Toch worden er steeds weer kasten voor slechtvalken uitgezet. Dit is geen natuurlijk proces. De duivenwereld wordt er niet naar gevraagd, wat toch wel netjes was geweest, Want dit plan is er toch al langer. Ik spreek namens heel duivenlievend Nederland, mensen die het niet meer zien zitten in deze sport omdat ze te grote verliezen hebben en het niet meer kunnen aanzien dat hun duiven worden opgegeten. Voor de duivenliefhebber is dit een levenswerk.

Anny Hendrix,

duivenliefhebber