Het Oranje Comité is druk bezig met de voorbereidingen op Koningsdag.
Het Oranje Comité is druk bezig met de voorbereidingen op Koningsdag.

Talentenjacht in Venray

Venray | Grote evenementen werpen hun schaduwen vooruit. Koningsdag is zo'n evenement dat volksstammen massaal op de been brengt. In Venray is het op woensdag 27 april niet anders. "We maken er weer een groot feest van", zegt pr-vrouw Gerrie Peeters van het Oranje Comité dat verantwoordelijk is voor een scala aan activiteiten tijdens het verjaardagsfeestje van koning Willem-Alexander. "Speciale aandacht is er voor een talentenjacht. Voor het eerst kunnen talenten uit de gemeente zich presenteren in de schouwburg."

Door Henk Lammen

De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang. Een comité van acht personen is druk in de weer om Venray te trakteren op een feest met activiteiten voor jong en oud. Naast Gerrie Peeters hebben Jack Smetsers, Gerda van Stelten, Rein Wortelboer, Annie Timmermans, Hakan Ortak, Heidi Holierhoek en Mirjam Smit zitting in het Oranje Comité.

Vertrouwde elementen passeren ook dit jaar weer de revue. Uiteraard de traditionele kindermarkt, een evenement dat in de morgenuren duizenden bezoekers trekt op het Hensenius- en Schouwburgplein en omliggende straten. Vast programmaonderdeel is tevens de feestelijke ontvangst van de gedecoreerden door burgemeester en wethouders. Voor het gemeentehuis wordt een aubade gebracht door Koninklijke Harmonie Euterpe aan de mensen die gedecoreerd zijn voor al hun inzet.

Er bestaat verder ook dit jaar de gelegenheid om de toren van de Grote Kerk te beklimmen, terwijl (sport)verenigingen zich tijdens Rooyall Sports op het Henseniusplein presenteren en demonstraties verzorgen. Op de pleinen en in het centrum zorgen muziekgezelschappen voor de muzikale noot tijdens Koningsdag.

Tot zo ver weinig nieuws onder de zon. Dat is wel een talentenjacht die het Oranje Comité in samenwerking met Soul Community organiseert. "Dit is een geheel nieuwe toevoeging aan het programma", licht Gerrie Peeters toe. Tussen 13.00 en 14.30 uur mogen talenten optreden in Schouwburg Venray. Voor de winnaar ligt er een hele mooie prijs klaar. "Die krijgt een eigen videoclip", daagt Peeters jongeren uit om zich in te schrijven voor de talentenjacht.

De talentenjacht staat open voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 22 jaar. De deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury van drie personen die in het werkveld actief zijn. Zij worden beoordeeld op inhoud, kwaliteit, interactie met het publiek, originaliteit, creativiteit en uitvoering. "Wie er mogen meedoen?", herhaalt Peeters de vraag. "Dat is heel breed. Van een band, drummer, gitarist en pianist, tot rapper, zanger of zangeres, dansers of danseres, beatboxer, dj en producer. Iedereen met talent dagen we uit zich in te schrijven. Solo, als duo of groep."

Dat kan door het insturen van een filmpje van een minuut naar entertainment@soulcommunity.nl. Inzenden kan tot uiterlijk 10 april. Vervolgens wordt uit alle inzendingen een selectie gemaakt van artiesten die zich op Koningsdag mogen presenteren op het podium van Schouwburg Venray.

Koningsdag moet vooral een gezellige dag voor het hele gezin zijn. Het Oranje Comité zoekt daarom steeds nieuwe ideeën die het beproefde concept van de laatste jaren met een extra sausje overgieten. Naast de talentenwedstrijd is er dit jaar voor het eerst ook een gamewedstrijd waar computerfreaks de strijd met elkaar aan kunnen gaan.

Daarnaast hebben Brandweer Venray en de Veiligheidsregio Limburg-Noord de handen in elkaar geslagen. Samen verzorgen zij van 13.30 tot 16.00 uur demonstraties op het Gouden Leeuwplein.

"Koningsdag 2016 moet een feestelijke happening worden voor alle Venraynaren. Jong en oud. Door steeds weer nieuwe elementen aan het programma toe te voegen, hopen we dat zich een bezoek aan het centrum van Venray voor iedereen loont. De komende weken gaan we de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten, zodat het programma klinkt als een klok", besluit Peeters.