Minca Albers organiseert voor de tweede keer de kunstmarkt in Venray.
Minca Albers organiseert voor de tweede keer de kunstmarkt in Venray. Foto: Henk Lammen

"Ik hoop op beter weer"

Venray | Het was vorig jaar het enige wat ze niet in de hand had: het weer. De zesde editie van kunstmarkt Kunstfladder werd in 2015 dan ook geteisterd door regenbuien. Voor Minca Albers, die haar vuurdoop had met haar eerste editie van dit culturele evenement in hartje Venray, geen reden om het bijltje er bij neer te gooien. "Ben je gek. Het enige wat ik nu hoop is op beter weer."

Door Henk Lammen

Minca Albers geniet bijna een jaar later nog steeds na van de organisatie van haar eerste kunstmarkt. Vooraf was het ook duidelijk dat het niet bij een editie zou blijven. "Op het moment dat ik besloot om de organisatie op me te nemen, was een ding voor mij duidelijk. Het zou niet bij een keer blijven. Ik krijg hier zoveel energie van." De voorbereidingen voor de zevende editie van Kunstfladder op zondag 10 juli zijn inmiddels in volle gang. Op 1 april sluit de mogelijkheid om in te schrijven. Het aantal inschrijvingen was begin maart al over de zestig. Albers hoopt dat uiteindelijk de teller richting de honderd gaat. "Al is het aantal inschrijvingen niet het belangrijkste. Ik ga liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Maar het is wel een feit dat hoe meer inschrijvingen je hebt, je de mogelijkheid hebt om te selecteren. En dat komt de kwaliteit weer ten goede." Vorig jaar nam ze op het laatste moment het stokje over van initiatiefnemer Jolanda Nabben, waardoor de kunstmarkt trots bleef pronken op de Venrayse evenementenkalender. Ze heeft er geen moment spijt van gehad. "Ondanks de regen waren de reacties van de deelnemers en het publiek vooral positief. Ik vond het mooi dat iemand zei 'het is net als in voorgaande jaren'. Dat vat ik echt op als een compliment. Als de mensen niet hebben gemerkt dat het evenement door iemand anders is overgenomen, dan is het toch goed. Natuurlijk waren er ook kritische geluiden. Dat de muziek te hard stond, overheersend was, en van kunstenaars die liever een andere plek wilden hebben op de kunstmarkt. Bij voorkeur op het Schouwburgplein. Dat zijn dingen die je meeneemt in de voorbereidingen."

De zevende kunstmarkt in Venray wordt in ieder geval weer een mooie, diverse mix van kunstuitingen. Van glaskunstenaars, keramisten en zilversmeden tot schilders, kinderkunst, textiel en andere kunstvormen. En daarnaast omlijstende activiteiten als straattheater, live muziek en een kinderhoek op het Henseniusplein. Op 1 mei is de definitieve lijst van deelnemers bekend. Minca gokt dit jaar op 80 tot 85 deelnemers. "Dan is het niet te vol op beide pleinen en hebben de deelnemers ook de ruimte om zich op een fatsoenlijke manier te presenteren. Ik streef naar een goede balans van kwaliteit en aantal deelnemers. Als dat in evenwicht is, ben ik ervan overtuigd dat ook de zevende kunstmarkt in Venray een succes wordt." Met nog enkele maanden voor de boeg neemt de druk toe. Minca Albers stort zich echter met ziel en zaligheid op de organisatie van haar tweede kunstmarkt. Ze heeft een pertinente doelstelling. "Het moet weer gezellig en interessant worden. Voor deelnemers en bezoekers. Een gezellige familiedag voor jong en oud. Dan is mijn missie geslaagd."