Demi Weijmans: wereldkampioen junior handling.
Demi Weijmans: wereldkampioen junior handling. Foto: ron koenen

Demi wereldkampioen

Ysselsteyn | Demi Weijmans (14) uit Ysselsteyn, eerder al Nederlands kampioen, mag zich sinds 12 maart jongstleden wereldkampioen junior handling noemen. "Ze is een van de jongste winnaars ooit", vertelt moeder Wilma Strijbos. "Ik ben absoluut trots op haar."

Door Sven Poels

"Handling houdt in dat je een hond goed toont aan een jury", verklaart Demi haar niet alledaagse hobby. Dat 'tonen' gebeurt onder andere door in de ring met de hond recht op en neer te lopen en de viervoeter driehoekjes en verschillende figuren te laten maken. "Het is de bedoeling dat je het beste uit de hond naar voren haalt. Ook eventuele foutjes, zoals een knikstaart, moet je dan zo veel mogelijk proberen te verbergen."

Maar: junior handling (handling in de leeftijdscategorie van tien tot en met negentien jaar) draait niet alleen om de hond. "Het gaat ook om jou." En met 'jou' bedoelt Demi zichzelf, de begeleid(st)er. "Je moet rustig kunnen blijven en de hond onder controle houden. Je moet het in de vingers hebben en er hard voor trainen."

Aanleg of oefenen: wat speelt volgens haar de grootste rol? "Dat weet ik niet", antwoordt Demi, de vraag betrekkend op zichzelf. "Ik doe het al vanaf mijn vierde of vijfde. Maar ik houd ook gewoon veel van honden."

Moeder Wilma Strijbos, zelf keurmeesteres en liefhebster van honden, kan er met haar getrainde oog een andere blik op werpen. "Demi heeft zeker heel veel talent. Ze kan snel 'klikken' en een band opbouwen met de hond. Ze is sportief en zacht, heeft er echt gevoel voor." Wat onderscheidt haar dochter, die onlangs wereldkampioen werd in het Engelse Birmingham, van de rest?

"Bij sommigen lijkt het op een trucje. Die lopen voor zichzelf in plaats van voor de hond." Wat ook redelijk uniek blijkt te zijn, is dat Demi het vermogen heeft om met meerdere honden shows te lopen. "Ze heeft een paar vaste honden, maar het leuke is dat ze in principe elke hond kan voorbrengen. Dat is knap, omdat ieder wel zijn eigen moeilijkheden en bijzonderheden heeft. Demi laat zich daar echter niet door weerhouden; het maakt haar niet uit of ze met een Rottweiler of een Chihuahua moet werken."

Buiten dat ze bijna elk weekend shows in Nederland loopt, reist de piepjonge Demi ook de halve wereld over om haar 'kunstje' op hoog niveau te tonen. Demi somt op: "Duitsland, België, Finland, Noorwegen, drie keer per jaar Engeland... En in juli heb ik nog een WK in Rusland."

Ze hoopt daar net zo goed te scoren als twee weken geleden in Birmingham op de grootste hondenshow ter wereld. Van de 45 landen die meededen werd ze daar namens Nederland wereldkampioen. "Ik ben er heel blij mee, want Crufts (de naam van de prestigieuze show, red.) is de belangrijkste show ter wereld." De topprestatie smaakt naar meer. "In Rusland wil ik weer kampioen worden."

Moeder Wilma ziet het van dichtbij allemaal gebeuren. "Toen Demi twaalf jaar was, stond ze al op een WK. En nu is ze met haar veertien jaar een van de jongste wereldkampioenen ooit. Meestal zijn het namelijk zeventien- of achttienjarigen die de junior handling winnen."

Wilma, die haar passie voor honden doorgaf aan haar dochter, kan er niet omheen. "Ja, ik ben absoluut trots op haar. Ze is een vrolijke, positieve en eigenwijze meid die elke uitdaging aangaat."