Peter Hoeijmakers scoorde zaterdag achttien punten.
Peter Hoeijmakers scoorde zaterdag achttien punten. Foto: Henk Lammen

Feest zonder cadeau

Jumpers'76-OBC 67-83 (14-14, 23-24, 18-18, 12-27). Topscorers Jumpers'76: Dirk Laurense 24 en Peter Hoeijmakers 18.

Venray | Geen verjaardagscadeautje voor de basketballers van Jumpers'76. Afgelopen zaterdag op de op af precies veertig jaar geleden werd de Venrayse vereniging opgericht. Het eerste herenteam verzuimde in sporthal De Wetteling het feestje op te luisteren met een klinkende overwinning. In eigen huis ging Jumpers'76 onderuit tegen het hoger op de ranglijst geklasseerde OBC: 67-83.

Door Henk Lammen

Jumpers'76 was in sporthal De Wetteling niet compleet, maar kon wel weer een beroep doen op de teruggekeerde Dirk Laurense. In het eerste kwart speelde de thuisploeg een strakke man to man defence. De Venrayse basketballers nemen een kleine voorsprong (8-4, verzuimden echter door te drukken, waardoor de gasten uit Oss langszij konden komen: 14-14. OBC liep in het tweede kwart door een driepunter uit naar 20-25, maar onder onder aanvoering van captain Laurense knokte de thuisploeg zich terug naar een punt vlak voor rust: 37-38. Dit was tevens de ruststand. Na de pauze kwamen de gasten beter uit de startblokken en nam verder afstand. Dardan Murtezi scoorde vervolgens drie driepunters en met nog enkele seconden op de klok leidde Jumpers'76 met 55-53. Met eveneens een driepunter sloten de gasten het derde kwart met een minimale voorsprong af: 55-56.

"We besloten daarop kleiner te gaan spelen, gezien de goede ervaringen die we vorige week met deze strijdwijze hadden", zei coach Claessens voorafgaand aan het laatste kwart. Die beslissing viel niet goed uit. "We hadden teveel moeite met de luchtmacht van OBC dat te makkelijk scores inside krijgt." Puntje voor puntje liep OBC vervolgens uit. Onder leiding van de topscorers Peter Hoeijmakers en Dirk Laurense zette de thuisploeg een laatste slotoffensief in en kwam via 59-66 nog terug tot zes punten verschil: 62-68. Daarna was de accu leeg bij de Venrayse basketballers. OBC kon zich aanvallend uitleven, in tegenstelling tot Jumpers'76 dat geen potten meer kon breken. De gasten liepen eenvoudig uit naar een geflatteerde marge van zestien punten: 67-83. Claessens: "De smalle bank brak ons in de slotfase vooral in aanvallend opzicht op. We konden niet meer doordrukken en moesten uiteindelijk het hoofd buigen."

Coach Bram Claessens baalde dat het niveau van een week eerder niet behaald werd. Toen werd Den Dungk 2 in eigen huis getrakteerd op een nederlaag (77-81) tegen Jumpers'76. Claessens sprak toen nog over een klein basketbalwonder. Afgelopen zaterdag werd het sprookje hard uitgeblazen. "We waren vandaag te statisch, onze beslissingen waren niet goed en we speelden te klein op het veld", analyseerde hij in het kort het duel. "Ik baal dat we niet met winst op ons verjaardagsfeestje van het veld konden stappen. Gelukkig zit het met de jeugd dan weer wel goed, want onze U14 kon als enige team dit weekend thuis winnen en behaalde daarmee het kampioenschap", sloot de Venrayse coach positief af.

Op de ranglijst neemt de Venrayse ploeg nu een achtste plaats in met tien punten uit zestien duels. Komend paasweekend is Jumpers'76 vrij.