Informatieavond over sexting

venray | Synthese Venray houdt op maandag 11 en woensdag 13 april informatieavonden over sexting met gastspreker Merel van Groningen.

Sexting is het maken van blootfoto's en seksfilmpjes door jongeren zelf en deze worden verspreid via social media. Sexting is een gegeven dat 'nu eenmaal' bestaat. Maar hoe moeten jongeren hiermee omgaan? Hoe kun je als ouder je kind hierin opvoeden? En, hoe kun je als hulpverlener, ouders en jongeren begeleiden in het omgaan met dit thema?

In 2008 debuteerde Merel van Groningen met het boek Plotseling ben je van hem. Dit boek vertelt het persoonlijke verhaal van Merel die in het web van een loverboy verstrikt raakt. Na het uitkomen van haar boek Liefde zonder vlinders was Van Groningen te gast aan tafel bij Humberto Tan tijdens de uitzending van RTL Late Night. Op 11 april is de doelgroep ouders van jongeren vanaf 11/12 jaar. Op 13 april is er een avond voor professionals in het onderwijs en de hulpverlening. Beide avonden starten om 19.00 uur.

Tijdens beide avonden komen aan de orde; Wat is sexting? Waarom doen jongeren aan sexting? Wanneer spreken we van trauma als gevolg van sexting? Wat zegt de Nederlandse wet over sexting? Do's en don'ts voor jongeren en volwassenen. De avonden vinden plaats op de Leunseweg 51 in Venray. Aanmelden kan via telefoon (0478)517300 of vi e-mail info@synthese.nl.


Pop-up museum Vincent van Gogh

Venray | In de kapel van zorginstelling Vincent van Gogh op het Annaterrein in Venray wordt zondagavond 24 juli een bijzonder pop-up museum geopend. Het tijdelijk museum toont de expositie 'Gevincespireerd' met werken van kunstenaars en artiesten die zich in hun discipline hebben laten inspireren door de schilder Vincent van Gogh. Op vrijdag 29 juli, de sterfdag van Vincent van Gogh, vindt een bijzondere activiteit plaats: Vincent meets Vincent.

De expositie van Gevincespireerd bestaat uit vier onderdelen. Kunstenaars en artiesten uit heel Nederland laten schilderijen van Vincent van Gogh op diverse manieren tot leven komen, variërend van 3D tot dans, van rap tot zandsculptuur, van landschapskunstwerk tot graffiti, van foto's en schilderijen tot eten.

Daarnaast exposeren (amateur)schilders met schilderijen in de trant van het bekende schilderij café Terrace van Vincent van Gogh. Ze mogen een terras naar eigen keuze schilderen in de stijl zoals Van Gogh in september 1888 Terrasse du café le soir, Place du forum in Arles vereeuwigde. Tot 1 juli mogen schilders hun café Terrace insturen voor de expositie. Het derde onderdeel van de expositie zijn portretten van bekende Nederlanders in de stijl van Vincent van Gogh. Bekende Nederlanders stappen in een tijdmachine die hen naar het Parijs van 1888 brengt. Daar ontmoeten ze Vincent van Gogh, die hen uitnodigt om mee te gaan naar zijn atelier in Montmartre. Daar maakt hij, in zijn stijl, een schilderij van ze. Vervolgens stappen de bekende Nederlanders met het schilderij onder de arm weer in de tijdmachine, om ze te laten zien in Gevincespireerd. Onder anderen Eva Jinek, Maartje Paumen, Carice van Houten, Winston Gerschtanowitz, Gerard Joling, Linda de Mol en Joop van den Ende hebben hun medewerking al toegezegd.

De vierde activiteit vindt plaats op 29 juli, de sterfdag van de beroemde Nederlandse schilder. Met als thema 'Vincent meets Vincent' wordt een aantal schilderijen van Vincent van Gogh geanalyseerd om een beter beeld te krijgen van diens gemoedstoestand toen hij de kunstwerken schilderde. Het pop-up museum Gevincespireerd zal voor het publiek geopend zijn van maandag 25 juli tot en met zondag 7 augustus. Kaarten kosten 7.50 euro en zijn vanaf 1 mei te koop via de website www.gevincespireerd.nl. Het museum Gevincespireerd is een initiatief van Ambaum BrandMakers, in samenwerking met zorginstelling Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg.


Anno Live

Venray | De eerste editie van concertavond Anno Live vindt plaats op zaterdag 2 april in Anno'54 in Venray. Tijdens de avond treden de popacts Loes Swinkels, Janne Schra en Charl Delemarre op.

Loes Swinkels met haar band brengt Amerikaanse rootsmuziek met de wortels stevig in de Limburgse bodem. Zij neemt de aanwezigen mee naar verlaten highways, versleten jeans of een stil plekje in de natuur. In 2009 bracht ze haar debuutalbum Passionately Loneley uit, met liedjes geïnspireerd door moderne songwriters. Al vrij snel hierna ging het roer alweer om en ontwikkelde ze een volwassener geluid met meer roots-invloeden. Afgelopen jaar verscheen haar album Nothing as I know, dat louter lovende recensies oogstte.

Vanaf april gaat Janne Schra weer op tournee door Nederland. Ze trapt haar tour af in Venray tijdens de eerste editie van Anno Live. Janne Schra begon haar muzikale carrière in 2006 met de band Room Eleven waarmee ze over de hele wereld heeft gespeeld en meerdere awards won. In 2013 ging Schra verder onder haar eigen naam en met weer een nieuw album op zak speelde ze voor de grootste uitverkochte clubzalen in Nederland. Haar tweede album onder haar eigen naam, genaamd PONZO, is geproduceerd door geliefde Torre Florim en bij hen thuis opgenomen. Het verscheen in februari 2015, waarna het verderop in het jaar nominaties in de wacht sleepte voor een 3voor12 award en een Edison. Schra's muziek klinkt vaak jazzy en melancholisch.

Afsluiter van de avond is Charl Delemarre die in de afgelopen jaren in heel Nederland heeft gewoond, maar zich nu in Utrecht genesteld heeft. Zijn muzikale carrière begon vier jaar geleden met deelname aan tv-show De Beste Singer-Songwiter van Nederland, waar hij in dezelfde finale stond als winnaar Douwe Bob. HAfgelopen jaar speelde hij met het reizende festival Popronde door heel Nederland wat resulteerde in een boeking op de laatste editie van Noorderslag. In mei duikt hij de studio in om EP Lichtelijk Verlicht op te nemen. Anno'54 opent om 19.30 uur de deuren. Kaarten zijn te reserveren via e-mail anno-live@outlook.com.