Midsummerpop Meerlo

Meerlo | Nederland in de jaren'60. Zo heet de documentaireserie van NTR en VPRO over de roerige jaren '60.

Kees van Kooten is de beschouwer in de serie, die op acht achtereenvolgende zaterdagen te zien is om 20.30 uur op NPO 2. Online wordt bij de serie een interactief videomuseum gelanceerd: www.jarenzestig.nl. Ook verschijnt er een boek (Ondersteboven, uitgeverij Walburg Pers).

Later dit jaar is op Zapp ook weer een historische comedy te zien: Welkom in de jaren '60. In aflevering 4, van 9 april, komt onder andere het Midsummerpopfestival van Meerlo aan de orde. Daarvoor maakte de samenstellers van het programma opnames op het ruiterterrein in Meerlo met René Poels, (destijds voorzitter van soos Merlin en organisatie popfestival, en Felix Meurders (in 1973/74 presentator op het Meerlose festival).

Ook worden beelden van het popfestival vertoond. De vierde aflevering heet: Beter langharig dan kortzichtig.

Het begint allemaal nogal tuttig begin jaren zestig. De jeugd is allesbehalve wild. Anneke Grönloh zingt Brandend Zand en er is een zoenverbod in Venray. Er wordt in de meeste gevallen braaf gedanst. Maar dan komen The Beatles en gaat het los.

De haren worden lang, nozems zorgen voor overlast. Jongeren in de Achterhoek kruipen in verlaten kippenhokken, waar ze plaatjes draaien en over muziek praten. In de steden komen jongerencentra zoals Paradiso en de eerste popfestivals (Midsummerpop) worden gehouden, met veel hippies en geestverruimende middelen.