Judocentrum Joutou naar Horst aan de Maas?

venray | Wordt Joutou, een centrum voor top-G-judoka's in Venray, op het St. Annaterrein in Venray gerealiseerd? Initiatiefnemer Rudi Verhagen hoopt nog steeds van wel. De Venraynaar, eigenaar van Sportinstituut Verhagen, waar naast 180 valide judoka's ook 50 G-judoka's trainen, draait echter ook niet om de hete brij heen: "Mijn hart ligt in Venray, maar ik heb ook gesprekken gevoerd met de werkgroep die een sportzone in Horst aan de Maas wil realiseren. Ik ben in Venray al drie jaar bezig met dit project, het schiet maar niet op."

Door Ron Koenen

Wat Rudi Verhagen het meest steekt, is dat iedereen laaiend enthousiast is over het initiatief, maar dat het licht nog steeds niet op groen staat. "Ministerie, provincie, gemeente, Vincent van Gogh, sportbonden, Topsport Limburg, maar niemand komt met een bijdrage over de brug. Al zou er maar iemand garant willen staan voor een x-bedrag, dan krijgen wij de financiering bij de bank echt wel rond. Met Wonen Limburg is bijvoorbeeld al een samenwerkingsovereenkomst gemaakt over het opknappen van het gebouw en de verhuur van de appartementen. Daarmee is de investering teruggebracht van 1 miljoen naar 500.000 euro, maar verder zit het project echt in de wachtkamer. We kunnen het niet kopen omdat de nieuwe eigenaar nog niet bekend is. Ook de te koop staande voormalige basisschool De Kemp is een optie waarmee we bezig zijn en die waarschijnlijk goedkoper is, maar zoals gezegd: dit project past op St. Anna. Als ondernemer zou het wellicht slimmer zijn om ergens anders te beginnen, maar ik ben en blijf een gevoelsmens en wil dit unieke project in het unieke Annapark realiseren." Rudi Verhagen voelt zich al een poos 'een speelbal tussen de gemeente en zorginstelling Vincent van Gogh'. "Het gaat over geld, dat snap ik als ondernemer ook wel. Maar persoonlijk vind ik het erg jammer dat de gemeente het St. Annaterrein niet koopt, er zijn in mijn ogen mogelijkheden te over om hier prachtige initiatieven te ontplooien. Ook voor bedrijven, groot en klein. We zitten hier nu als anti-kraak, maar het doel is om het gebouw te kopen en om te turnen in een topsportcentrum waarin G-topjudoka's wonen en trainen." Binnenkort hoopt Sportinstituut Verhagen/ Joutou ook een status te krijgen als erkend regionaal trainingscentrum (RTC) voor G-judoka's. "Dat wordt begin april besproken met de judobond. De bedoeling is dat we een pilot van drie jaar gaan draaien en daarover prestatieafspraken maken. Op dat vlak zetten we dus snel stappen, ik hoop dat er zeer binnenkort ook uitsluitsel komt over de mogelijkheden tot koop op St. Anna. Want mijn geduld begint aardig op te raken, dit is gigantisch frustrerend."

De SP-fractie stelde donderdagavond vragen over de 'kwestie' Joutou in de commissie Leven. "De gemeente Venray draagt dit initiatief een warm hart toe, antwoordde wethouder Lucien Peeters. "Maar wij kunnen op dit moment geen voorschot nemen op onze mogelijke bijdrage. Realisatie op St. Anna is mogelijk, mits er voldoende financiƫn zijn en met Vincent van Gogh als eigenaar overeenstemming wordt bereikt. Er zijn veel partijen bij betrokken, er wordt momenteel constant overleg over de financiering gevoerd, maar dergelijke processen kosten nu eenmaal tijd." Joutou binnen de eigen gemeentegrenzen houden, is zeker ook de insteek van de gemeente, aldus Peeters. "Het zou erg jammer zijn als Joutou zou uitwijken naar een andere gemeente. We zullen er alles aan doen om dat te voorkomen."

Ook Vincent van Gogh vindt Joutou 'een heel sympathiek initiatief en heeft zich ook steeds hard gemaakt voor huisvesting in het St. Annapark'. "Het Annapark staat echter te koop en dat betekent dat we slechts tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden. Daarom kunnen we ook geen garanties geven voor de lange termijn, dat is ook steeds zo besproken met Rudi Verhagen, de initiatiefnemer. Voor de korte termijn krijgt hij echter alle mogelijke medewerking van Vincent van Gogh. Als dit echter toch zou betekenen dat Rudi Verhagen zich oriƫnteert op een andere locatie, zouden we dat jammer vinden", aldus een woordvoerster.