Het gouden bruidspaar Netje en Harry Theeuwen uit Wanssum.
Het gouden bruidspaar Netje en Harry Theeuwen uit Wanssum. Foto: Rikus ten Brücke

"Ze doen alles voor elkaar"

Wanssum | Op 21 maart jongstleden waren Netje en Harry Theeuwen uit Wanssum precies 50 jaar getrouwd. Komende zondag, 3 april, wordt er in partycentrum de Zandhoek in Wanssum met familie en vrienden stilgestaan bij dit heuglijke feit.

Door Sven Poels

Nee, indruk maken op de dansvloer deed Harry niet. Toch wist hij Netje voor zich te winnen. "Harry kon niet dansen, maar hij had wel een betoverende glimlach", herinnert de nu 71-jarige Netje zich ruim 50 jaar na dato nog. "Ik vond eigenlijk alles leuk aan hem." Ook de een jaar oudere Harry is gelijk verkocht als hij Netje in de danstent op de Wanssumse kermis van 1962 ontmoet. "Netje was een mooi meisje. Het klikte meteen." Hoffelijk als hij was bracht hij zijn in Horst woonachtige 'verovering' naar huis, toen nog niet wetende dat ze een leven lang bij hem zou blijven.

        

In 1963 was het officieel 'aan' tussen Harry en Netje. Een jaar later ging de in Wanssum geboren en getogen Harry in dienst, waarna de tortelduifjes elkaar op 21 maart 1966 voor de wet het jawoord gaven. Vier dagen later deden ze dat nogmaals, maar dan voor de kerk. In oktober van dat jaar gingen ze samenwonen op de Houskuilstraat nummertje 38 in Wanssum, het liefdesnestje waar ze tot op de dag van vandaag lief en leed met elkaar delen. Netje: "Het is een hele goede buurt, we hebben altijd veel contact met de mensen gehad."

        

Het reislustige gouden bruidspaar heeft door de jaren heen bepaald niet stilgezeten. Harry kwam na het voltooien van de LTS (Lagere Technische School) terecht bij de Inalfafabriek.

Na zijn werk bij de draaierij begon hij bij Kersten, waar hij ruim 20 jaar zou blijven. "We deden daar aan scheepsreparatie. Ik ben als knecht begonnen, maar deed later ook constructiewerk. Het was hard werken."

Netje ging na het doorlopen van de huishoudschool aan de slag in het huishouden, in haar eigen maar ook bij dat van anderen. Sportief waren ze ook: Harry voetbalde lang bij RKVV Wanssum ("Dat kon hij heel goed", aldus Netje) en Netje heeft ooit eens de Vierdaagse in Nijmegen gelopen. Harry zit bovendien nog altijd in het bestuur van vogelvereniging Gevleugelde Vrienden en hengelsportvereniging Alvertje. "In september ga ik nog elk jaar een weekje in de polder vissen."

Harry, zoon in een gezin van negen kinderen en Netje, dochter in een gezin van elf, zetten op hun beurt drie zoons op de wereld: Henk, Sjaak en Frans. Anno 2016 woont Henk (49) in Castenray, Sjaak (48) in het Zuid-Hollandse Rijswijk en Frans (46) thuis bij zijn vader en moeder.

"Ze houden heel veel van elkaar, ze doen alles voor elkaar", vertelt Frans, die op de achtergrond ook bij het gesprek aanwezig is. "Mijn vader zorgt heel goed voor mijn moeder."

        

Frans raakt daarmee een gevoelig punt. Netje, al vier keer geopereerd aan een hernia en in het bezit van twee nieuwe knieën, heeft veel moeite met lopen en heeft het daar zichtbaar zwaar mee. "Vroeger kon ik alles, maar nu gaat het heel moeilijk", vertelt Netje geëmotioneerd. "Het went niet." Maar gelukkig is daar nog altijd haar Frans, haar eeuwige steun en toeverlaat. "Ik ben ontzettend blij met zo'n goede man die alles voor me doet."


Wandelen voor mensen met dementie

Venray | Voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en partners, wordt op dinsdag 29 maart een wandeling gehouden die start en eindigt bij wijkcentrum 't Schöpke in Veltum.

De start is om 14.00 uur. Voor aanmelding of nadere informatie: Miep de Rooij, telefoon (0478)580429, 06-54786185 of bij Lilian Aben, telefoon 06-30294238.