Het gouden bruidspaar Verhaegen uit Venray.
Het gouden bruidspaar Verhaegen uit Venray. Foto: Henk Lammen

"Blijf optimistisch"

Venray | Voor het gouden liefdesverhaal van Piet en Tinie Verhaegen-Schuurmans gaan we terug naar 1964. Naar de avond waarop Piet met zijn broer mee ging kaarten. Dat bleek een schot in de roos te zijn. De kaartsessie vond immers plaats bij Tinie (67) thuis, en daar sloeg de vonk heel snel over.

Door Inge Loonen

Met de nadruk op snel. Want Tinie herinnert zich nog al te best dat het geen liefde op het eerste gezicht was. "Mijn zus stootte me aan, wees naar Piet en zei: 'Dat is wel iets voor jou'. Daarop zei ik dat ik die rooie helemaal niet wilde!", lacht Tinie. Stiekem had haar zus het dus toch beter gezien, want toen de twee elkaar beter leerden kennen, bleek het toch wel erg leuk te zijn. En zo ontstond er verkering. De bruiloft volgde snel. Tinie: "Eind 1965 bleek ik zwanger te zijn, dus toen moesten we gaan trouwen. Met Kerstmis waren we verloofd, en in maart trouwden we."

Ook al was het huwelijk een feest en was het kersverse bruidspaar dolverliefd, het was tegelijkertijd het begin van een moeilijke tijd. Piet en Tinie trokken in bij de ouders van Tinie aan de Oranjestraat, maar een maand later moest Piet in dienst. De hoogzwangere Tinie was dan ook vaak alleen en een inkomen was er niet. In juni werd dochter Petra geboren. Met steun van familie wisten de jonge ouders het toch te rooien.

Een jaar later was de dienstplicht voorbij en ging Piet aan de slag als schilder. Tinie zorgde voor de kinderen: Petra (1966) Marcel (1967) en Arno (1974). Inmiddels was het gezin, na een korte periode in het bungalowpark in Overloon, verhuisd en woonde het aan de Bevrijdingsweg in Venray. Daar zorgde Tinie voor de kinderen. Toen die naar school gingen, begon Tinie in de schooluren weer met werken. In de thuiszorg en in de snackbar.

"Heerlijk vond ik dat", glundert Tinie. "Vooral de snackbar. Er was een vaste klantenkring, dus je kende bijna iedereen die langskwam. Ik heb er altijd met plezier gewerkt." Piet heeft tot aan de VUT geschilderd, waarbij hij tevens voornamelijk het contact met de mensen leuk vond. "Je kwam overal, leerde veel nieuwe mensen kennen. En ik vond het fijn om met kleuren bezig te zijn."

Vandaag de dag klust Piet nog steeds graag. "Ik ga regelmatig op bezoek bij de kinderen. Om te tuinieren, het een of ander te schilderen of om de honden uit te laten. Verder fiets ik graag. Het is heerlijk om in de natuur te zijn. Even lekker mijn hoofd leegmaken." Tinie houdt zich vooral bezig met vrijwilligerswerk, zowel bij het koersballen aan de Hoenderstraat als bij Vincentius. Ook gingen Piet en Tinie regelmatig op vakantie. En hoewel er volop van die vakanties genoten wordt, vindt het bruidspaar het ook helemaal niet erg om in hun woning aan de Bevrijdingsweg in Venray te zijn. "We hebben thuis ook altijd van alles te doen, maar we moeten niets", legt Piet uit. "Daar genieten we ook van. Ja, we hebben eigenlijk gewoon altijd vakantie!"

Op donderdag 24 maart (vandaag) zijn Piet en Tinie 50 jaar getrouwd, wat wordt gevierd met vrienden en familie. Een rijke familie. Ze hebben drie kinderen, maar inmiddels genieten Piet en Tinie ook van hun zes kleinkinderen en van hun eerste achterkleinkind. Hun gouden geheim? Daar zijn Piet en Tinie het over eens: "Blijf optimistisch. Geniet van de ups en leer van de downs."


Duitse granaat uit WOII geruimd

Venray | Bij graafwerkzaamheden in de wijk Brukske is maandagmiddag een explosief uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Het bleek te gaan om een Duitse mortiergranaat. Vermoedelijk is het explosief jaren terug bij de verplaatsing van grond in de wijk terechtgekomen. De Explosieve Opruimings Defensie (EOD) heeft de granaat op een veilige plek tot ontploffing gebracht