Doorbraak Bomenbuurt

VENRAY | De al jaren uitgestelde renovatie van de Bomenbuurt, lijkt nu toch zijn beslag te krijgen. Samenwerking forceerde vorige week een doorbraak in de raadsvergadering. Samen met de vijf oppositiepartijen werd de motie aangenomen om de Bomenbuurt vanaf 2017 tot medio 2020 op te knappen.

Door Henk Willemssen

CDA en D66 waren tegen, maar met een meerderheid van vijftien voor en twaalf tegen werd de motie aangenomen. Dat uitgerekend coalitiepartij Samenwerking toch doorzette, was tegen het zere been van het CDA. Fractieleider Toon Loonen sprak van een prestigestrijd. "Er is geen enkele aanleiding voor. Delen van de Bomenbuurt zijn al opgeknapt. Dit is onverantwoord, ongelooflijk en onzorgvuldig", zei Loonen, die vroeg om een hoofdelijke stemming. Maar alle twaalf leden van de oppositie plus de driemansfractie van Samenwerking hielden voet bij stuk. Het CDA vindt het onjuist om nu al een claim te leggen op de begroting. "Het gaat om flinke bedragen met een grote impact op de begroting. Het is veel beter en zuiverder een afweging te maken bij de voorjaarsnota", zei Loonen.

Samenwerking heeft al vaker gepoogd de renovatie van de Bomenbuurt in de begroting te zetten. "Laten we er nu maar eens echt werk van maken", zei Martin Leenders. Hij herinnerde eraan dat de wijk in Venray-zuid al jaren geleden op de nominatie stond, maar op het laatste moment moest wijken voor de aanpak van de Kennedybuurt. Die kreeg de voorkeur vanwege de bouw van de parkeerkelder in de Gouden Leeuw. Daardoor moest de directe omgeving opnieuw worden ingericht om er betaald parkeren in te voeren. Anders zou de Kennedybuurt overspoeld worden door auto's die de parkeerkelder mijden. Daarna bleef de Bomenbuurt op de politieke agenda staan, maar er werden nooit spijkers met koppen geslagen. Ook een poging om het in te dienen als zelfsturingproject liep spaak. Omdat achterstallig onderhoud aan bestrating, riool, groen en verlichting zich hiervoor niet leent.

Burgemeester Hans Gilissen ontraadde de motie, al kon hij niet precies aangeven om hoeveel geld het gaat. Met een gefaseerde uitvoering tot 2028 is er 2,4 miljoen euro mee gemoeid. Er kan op die manier werk met werk gemaakt worden, zoals met de geplande aanpak van de riolering. Nu de motie is aangenomen moet het college de Bomenbuurt opnemen in de komende voorjaarsnota en de meerjarenbegroting.