'Desnoods gebiedsverbod'

VENRAY | Burgemeester Hans Gilissen toonde zich maandag in de raadsvergadering buitengewoon strijdvaardig nadat enkele partijen wezen op het gevaar van discriminatie van christenen en homoseksuelen in asielzoekerscentra. Het is Gilissen een doorn in het oog dat niet de daders, maar de slachtoffers apart worden gezet.

Door Henk Willemssen

"Het is een schande. Als we zo diep wegzakken dat we slachtoffers apart gaan zetten. Terwijl de daders zich niet aan onze fatsoensregels houden", zei Gilissen. Mochten zich straks in het azc in Blitterswijck zulke incidenten voordoen, dan wil Gilissen grijpen naar een eigen machtsmiddel. "Ik kan als burgemeester een gebiedsverbod toewijzen, want we mogen niet toestaan dat kwetsbare minderheden worden bedreigd, geïntimideerd of hun leven onaangenaam wordt gemaakt."

De gemeenteraad ontving een bezorgde brief van de klankbordgroep. Het gonst in het dorp van de geruchten. Politieteams zouden soms al voor dag en dauw op het park zijn om mensen van hun bed te lichten. Er zou een pedofiel wonen. Drugs- en zedendelicten zijn aan de orde van de dag, aldus de klankbordgroep die spreekt van een publiek geheim. 'Helaas wordt dit allemaal oogluikend toegestaan', meldt de klankbordgroep, die aandringt op beter toezicht op het vakantiepark. De huidige situatie is al ongewenst, laat staan als er straks 450 asielzoekers bijkomen. Er wonen nu niet alleen arbeidsmigranten, maar ook mensen die om allerlei redenen, zoals uit de reclassering, dringend een woning nodig hebben. 'We lopen een groot risico op ongewenste incidenten', voorspelt de klankbordgroep, die vindt dat de gemeente de problemen niet serieus genoeg neemt.

Hans Gilissen reageerde in de raadsvergadering dat 'de verhalen soms overdreven zijn'. "We praten erover met de politie en het bestuur van Het Roekenbosch. Er komt zeker genoeg handhaving." Hij zei er niets voor te voelen het park vol te hangen met camera's. "Maar als het toch nodig blijkt, dan zullen we erover nadenken." Volgens Gilissen kreeg het veiligheidsplan een compliment van de officier van justitie. Het inrichtingsplan om het azc afgescheiden in te passen op het vakantiepark was een enorme klus. "Het was een schier onoplosbare puzzel. Het heeft veel enorm veel inspanning gekost. We hebben er ongelooflijk hard aan getrokken. Hier staat een vermoeide burgemeester…"