Bij de nieuwe huizen aan de Rietweg werden bomen geplant.
Bij de nieuwe huizen aan de Rietweg werden bomen geplant. Foto: Henk Lammen

'Bomen en bossen'

Castenray | Kinderen van groep 6 van basisschool Eigenwijs (Oirlo-Castenray) staken woensdagmorgen onder grote belangstelling de handen uit de mouwen. Ze plantten bomen en struiken langs de Rietweg in Castenray. Op die manier vierden de kinderen de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag. Het centrale thema van de Boomfeestdag 2016 was Bomen en bossen.

Het planten van bomen en struiken gebeurde rond 10.00 uur bij de nieuwe huizen aan de Rietweg in Castenray. Daarvoor hadden de kinderen op school in Oirlo al informatie ontvangen over doel van Nationale Boomfeestdagen.

Bossen helpen mee om het klimaatprobleem te lijf te gaan. Vooral nu de klimaatdoelstellingen niet gehaald dreigen te worden, kan de aanplant van bossen een waardevol middel zijn.

De leerlingen ontvingen ook een vaantje ter herinnering aan Nationale Boomfeestdag 2016. Na afloop van de boomplantactie gingen de kinderen gezamenlijk terug naar school, waar ze met een appel de Boomfeestdag afsloten. Het daadwerkelijke planten is de slagroom op de taart voor de kinderen van de school in Oirlo.

Ze hadden daarvoor al in de klas op verschillende manieren aandacht besteed aan bomen en ze hadden een tijdcapsule gemaakt die onder de eerste boom begraven is. In de capsule zit informatie over 2016 voor de toekomstige vinders. De Boomfeestdag in Venray wordt jaarlijks georganiseerd door het team Groen en Vastgoed van de gemeente Venray, samen het IVN en de Jeugd en Natuurwacht. Het project Maasgaard betaalde dit jaar de Boomfeestdag in Venray.

Vrijdag is in het Peel en Maas Journaal een verslag van Nationale Boomfeestdag in Castenray te zien. Deze uitzending begint om 19.00 uur en wordt elk uur herhaald t/m zaterdag 18.00 uur.