Misdaad en straf

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 21 maart vanaf 20.00 uur in 't Schöpke in Venray de lezing Misdaad en straf in Venray.

De lezing wordt verzorgd door Paul van Meegeren. Voorafgaand aan de lezing is er om 19.00 uur de jaarlijkse ledenvergadering. Sommige plaatsen dragen de last van een crimineel verleden. Zo worden de inwoners van Oss nog wel eens aangeduid als messentrekkers. Venray heeft een dergelijke reputatie gelukkig niet. Dat wil niet zeggen dat hier alles pais en vree was in voorbije eeuwen. Soms kwamen mensen in aanraking met justitie vanwege lichte vergrijpen, zoals de onuitroeibare wildstroperij in de Peel. Maar er vonden ook zware criminele feiten plaats, zoals moord en doodslag. In de lezing komen een aantal opmerkelijke zaken aan de orde die zich afspeelden in de periode 1400 tot 1940. Van de moord op een pastoor, tot een trouwlustige persoon die op het punt stond bigamie te plegen. Over 'slagerijen' en kwaadsprekerij tot een geheel dorp dat in de jaren 1920 in opspraak kwam. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.


Salades maken met ZijActief

Oostrum | ZijActief Oostrum gaat op donderdag 21 april in D'n Oesterham in Oostrum in groepjes diverse salades maken voor op stokbrood of toastjes. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden kan tot 1 april door middel van betaling van 3 euro per persoon op bankrekeningnummer NL89Rabo 01400.93.613 met vermelding van naam.