Winkelcentrum: niet meer praten maar tijd voor scherpe keuzes

VENRAY | Het is vijf voor twaalf voor het Venrayse winkelcentrum. Het leegstandmonster grijpt gretig om zich heen. Er moeten nu 'scherpe keuzes' gemaakt worden om de leegstand een halt toe te roepen en het centrum compact en toekomstbestendig te maken.

Door Henk Willemssen

Op dinsdag 22 maart komen ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en de politiek in het gemeentehuis bij elkaar voor de nieuwe centrumvisie. Op 15 en 16 februari zijn er brainstormsessies gehouden. Tachtig deelnemers bogen zich over de prangende vraag hoe de neergang een halt moet worden toegeroepen.

Ideeën zijn er genoeg. Maar de uitvoering blijkt weerbarstig. Er spelen allerlei belangen (financiën, langlopende huurcontracten, rol pandeigenaren) die niet voor iedereen zichtbaar zijn. Maatwerk met flexibele huurcontracten is heel wenselijk. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het winkelcentrum kleiner moet. Het liefst terug naar de oude omvang, zonder De Bleek en De Gouden Leeuw. Deze twee locaties kunnen het best benut worden voor gemengde functies als wonen, zorg en dienstverlening. Tijdens de bijeenkomsten in februari klonk de roep om 'radicale keuzes' te maken. Zoals het afstoten van (een deel van) De Bleek. Het Gouden Leeuwplein heeft een ongezellige uistraling. Venray heeft gewoon te veel vierkante meters aan winkeloppervlak. De gemeente kreeg het verwijt hier zelf schuld aan te zijn. Door publiekstrekkers en grote winkels als Action en Albert Heijn toestemming te geven zich buiten het kernwinkelgebied te vestigen.

Ook de ondernemers kunnen hun steentje bijdragen. Door een betere afstemming, onder meer over de openingstijden. Het blijkt lastig om binnen ondernemersvereniging Venray Centraal tot een goede samenwerking te komen. De belangen liggen vaak uiteen. Op straatniveau lukt het beter. De Passage is een succesvol voorbeeld. Door de gezamenlijke aanpak van vastgoedeigenaren en ondernemers is er geen leegstand meer in het tussenstraatje.

Het Schoutenstraatje is daarentegen te donker en de panden liggen te veel verstopt. Ze zijn daardoor minder geschikt als winkelruimte. De Schoolstraat voelt niet echt als een winkelstraat. De aankleding kan beter. De mix van horeca en winkels op de Grote Markt is goed. Voorkomen moet worden dat het alleen een horecaplein wordt. De route door het centrum is voor buitenstaanders onduidelijk. Dat geldt tevens voor het fietsverkeer. Vooral op de grote pleinen is het vaak niet duidelijk hoe de fietsroute loopt. In de zuidoosthoek van het centrum ontbreekt een supermarkt. Hier zou Aldi of Lidl mooi passen. In de Hofstraat schijnt weinig winkelend publiek te komen. Deze aanloopstraat zou daarom meer geschikt zijn voor dienstverlening of andere functies.

De gemeente moet strakker toezien op het drijven van detailhandel in wijken en op bedrijventerreinen. Er zitten veel winkels die eigenlijk in het centrum thuishoren. De bibliotheek kan als publiekstrekker een welkome aanvulling voor het centrum zijn.