Louise Looman wil zondag schitteren in Glow, de talentenvoorstelling van Jerusalem.
Louise Looman wil zondag schitteren in Glow, de talentenvoorstelling van Jerusalem. Foto: Henk Lammen

'Ik wil mensen boeien"

Venray | In de aula van Kunstencentrum Jerusalem in Venray vindt op zondag 20 maart de talentenvoorstelling Glow plaats. Vijftig talentvolle leerlingen van het kunstencentrum presenteren zich tijdens de uitvoeringen om 14.00 en 16.00 uur. De 16-jarige zangeres Louise Looman uit Venray is een van hen. Ze kijkt nu al verheugd vooruit. "Als ik mag optreden zeg ik altijd ja. Dan geniet ik", zegt ze enthousiast.

Door Henk Lammen

Muziek maken zat er al jong in bij Louise Looman. "Ik was gek met K3 en Kinderen voor Kinderen. Daarvoor heb ik nog auditie gedaan", lacht ze. Ze heeft zojuist op het podium gestaan van de allerlaatste Lazy Sunday Afternoon in 't Trefpunt in Geijsteren. Samen met onder anderen Rona Loeffen, een ander talent van Jerusalem, en Jacqueline Fijnaut, haar zanglerares, stond afgelopen zondag de laatste editie van dit culturele evenement op het programma. Het was smullen geblazen voor de muziekliefhebber. Met haar eigen vertolking van Someone Like You van Adele krijgt ze de bezoekers nog net niet op de tafels. Daar is het haar ook om te doen. "Ik wil mensen laten genieten van wat ik doe. Ze blijven boeien. Ik ben heel perfectionistisch, alles moet goed gaan, anders ben ik niet tevreden over mezelf. Ik geniet als mensen plezier hebben aan mijn optreden. Daar doe ik het voor", glundert ze een half uur na haar optreden. "Ik ben leergierig. Als ik denk dat ik een nummer niet kan zingen, probeer ik het toch. Als het dan uiteindelijk toch lukt, ben ik tevreden en blij. Ik hou er vooral van om in nummers gigantisch uit te pakken, telkens opnieuw de aandacht van de luisteraars naar me toe te trekken. Ik zing covers, maar vind het juist mooi om mijn eigen sound erin te verwerken. Er een eigen sausje over te doen." Wat ze zingt, maakt haar niet zoveel uit. Een echt voorbeeld, of een favoriete zangeres heeft Louise niet. "Ik zing net zo gemakkelijk klassiek. Het Ave Maria vind ik bijvoorbeeld een prachtig nummer om te zingen."

Ze was een jaar of acht toen ze zich aanmeldde bij het koor Spirit. Ze zong tijdens belangrijke missen in de Grote Kerk en genoot met volle teugen. Om de klassieke zangtechnieken onder de knie te krijgen nam ze lessen bij de bekende zangdocente Dorris van de Meerendonk in Horst. Onder haar leiding schaafde ze aan haar stem. Ze sloot zich aan bij het koor Sing, ging zingen in de bandjes Fingers Crossed en nu The Mask. In het talententraject van Jerusalem krijgt ze zangles van Jacqueline Fijnaut, maar ook toneellessen van Frank van den Berg. Het liefst wil de 16-jarige zich veelzijdig ontwikkelen, zingen is echter haar passie. En blijft dat ook. De eerstvolgende uitdaging is te schitteren tijdens de talentenvoorstelling van Jerusalem. Het woord Glow vat het thema van de uitvoering kernachtig samen. Louise Looman kijkt graag vooruit naar zondag: "Het thema heeft te maken met licht. Iedereen doet dan ook iets met licht. Doordat er zoveel verschillende optredens zijn met zang, dans, theater en muziek, wordt het een bijzondere voorstelling. Ik vind het leuk om met mijn zang een bijdrage te leveren, maar ga ook meedoen met een stuk van de talentengroep toneel."

Na het weekend staat alweer de volgende uitdaging op het programma. Louise Looman is deelnemer aan Kunstbende, een wedstrijd voor jong creatief talent. Op zondag 24 april presenteert ze zich samen met haar band The Mask tijdens de Noord-Brabantse voorronde in Den Bosch. De havo 4-leerlinge weet heel goed wat ze wil: met haar passie geld verdienen. "De kans is klein. Dat weet ik", stelt ze met gevoel voor realisme. "Daarom treed ik zo graag op. Ik wil weten wat de mensen van me vinden. Waar ik sta, wat mijn niveau is." Louise Looman nam alvast een kijkje aan het conservatorium in Maastricht. Als een vervolgopleiding ter sprake komt, is dat het liefste wat ze wil. Studeren aan een conservatorium. "Het liefste in de richting van popmuziek, dat past het beste bij mijn stem."

Kaarten (7.50 euro per stuk) voor de voorstelling Glow zijn nog te koop bij administratie van Kunstencentrum Jerusalem tijdens kantooruren op donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.