Meisje ontkomt aan belager

Oostrum | De politie heeft een onderzoek ingesteld nadat een 17-jarige meisje vorige week maandag is aangesproken door een onbekende man die haar vermoedelijk in een auto wilde duwen.

Het meisje fietste rond 08.00 uur maandag over een zandpad langs het spoor op de Ooster Thienweg in Oostrum toen een man haar de weg vroeg. De man pakte vervolgens het meisje vast en probeerde haar in een auto te duwen.

Er ontstond een worsteling en het lukte het meisje om zich los te rukken en vervolgens weg te rennen. De man is vervolgens weggereden. De politie is op zoek naar de man en naar getuigen die mogelijk iets verdachts hebben gezien. Volgens het slachtoffer gaat het om een blanke man met een normaal postuur. Hij is ongeveer 1.70 meter lang, sprak Nederlands, is tussen de 40 en 50 jaar oud en droeg een grijze trui met capuchon. Hij droeg geen jas en had een bril met donker montuur. De politie heeft de man niet meer aangetroffen en er is een onderzoek opgestart. Het meisje is niet gewond geraakt.

Tips kunnen worden doorgegeven via telefoon 09008844.


RooyNet in het nieuw

Venray | Hing het voortbestaan van RooyNet vorig jaar nog aan een zijden draadje, momenteel ziet de toekomst er voor het digitale museum van Venray heel rooskleurig uit. De financiën zijn op orde en RooyNet heeft een geheel nieuw gezicht gekregen. Een mooie aanleiding om de vernieuwde website met enig ceremonieel te lanceren. Dat gebeurt in aanwezigheid van een groep genodigden op vrijdag 18 maart in de raadszaal van het Venrayse gemeentehuis. Het programma duurt van 16.30 uur tot circa 17.30 uur. Inloop vanaf 16.00 uur.

Op 13 september 2006 zetten vier samenwerkende partijen uit het Venrayse cultuurhistorische leven hun handtekening onder het convenant RooyNet. Het doel was om het Venrayse erfgoed te digitaliseren en via internet open te stellen voor een wereldwijd publiek. De convenantpartners waren de Openbare Bibliotheek Venray, het Venrays Museum, het Historisch Platform Venray en het Gemeentearchief Venray. De provincie Limburg omarmde het initiatief, omdat het als pilotproject gezien werd voor andere gemeenten. Stichting Cai Venray stelde financiële middelen beschikbaar voor de aanschaf van de benodigde apparatuur als scanners, computers, kopieerapparaten, e.d.

Daarnaast bekostigde de stichting twee informatiezuilen. In 2007 ging RooyNet de lucht in en in de loop der jaren groeide het aantal deelnemers van de website tot 42. Het zijn allemaal cultuurhistorische organisaties uit de gemeente Venray die op deze manier hun archief openstellen. Samen vullen zij de website met foto's, films, documenten en geluidsbestanden. En een bijzonderheid is verder dat op RooyNet vrijwel alle edities van weekblad Peel en Maas vanaf 1880 zijn in te zien.


Vanaf 2007 heeft RooyNet een enorme groei doorgemaakt. En dat gebeurde steeds met de technologie, waarmee men van start was gegaan. Maar de ontwikkelingen in het digitale tijdperk gaan heel snel. Steeds wordt de technologie verbeterd en ook RooyNet kwam op het punt dat de gebruikte technologie verouderd was. Smartphones en tablets zijn algemeen goed geworden, maar daarmee kon men RooyNet niet ontvangen, hetgeen uiteraard een geweldig manco was. Picturae, het bedrijf dat RooyNet technisch in de lucht houdt, eiste omzetting naar een eigentijdser systeem. Daar was veel geld mee gemoeid. Geld dat RooyNet niet had en even dreigde RooyNet het loodje te leggen.

Maar gelukkig zagen ook de politiek, het gemeentebestuur en het bedrijfsleven het belang in van een mooi digitaal Venrays museum. Ze lieten RooyNet niet in de kou staan en zorgden dat de financiële problemen werden opgelost. Het nieuwe systeem werd ingevoerd en de technisch coördinator van RooyNet heeft wekenlang met geweldig veel inzet gewerkt aan de omzetting van alle deelnemers naar het vernieuwde RooyNet. Thans is RooyNet klaar voor de toekomst en dat mag extra accent krijgen. Daarom wordt op vrijdag 18 maart de vernieuwde website in het gemeentehuis gelanceerd. De daarbij behorende handeling wordt verricht door Twan van Els, die aan de wieg stond van RooyNet, en wethouder Lucien Peeters. En vervolgens kan iedereen op www.rooynet.nl zien dat de website een ware facelift heeft ondergaan.


LifestyleXperience

Steyl | Enkele Venrayse, Meerlose en Tienrayse scholieren spelen een rol in een filmportret dat RTL TV maakt over het Wereldpaviljoen in Steyl.

Presentatrice Nathalie den Dekker van het RTL-programma LifestyleXperience was onlangs met een cameraploeg in het Wereldpaviljoen voor het maken van opnames. Voor de documentaire waren kinderen uitgenodigd uit onder meer de vroegere gemeente Meerlo-Wanssum vanwege het feit dat het Wereldpaviljoen is ontstaan binnen SOS-Meerlo-Wanssum. In het Nicaraguaanse dorpje, dat in het Wereldpaviljoen is nagebouwd, beleefden de kinderen hoe hun leeftijdsgenootjes in dit Midden-Amerikaanse land zich vermaken.

De negen kinderen maakten eerst de vliegreis naar Nicaragua en gingen daarna in het stadje San Pedro aan het werk. Nathalie den Dekker is onder de indruk van het Wereldpaviljoen en hoe kinderen zich hier amuseerden en tegelijk leren hoe kinderen elders in de wereld leven.

"Keep up the good work", reageerde de RTL-presentatrice Mathalie den Dekker. Het filmportret wordt begin april uitgezonden op RTL 4 en 5.


Inbraken in auto's

Venray | In de nacht van woensdag op donderdag zijn vorige week in de Venrayse wijk Antoniusveld uit meerdere auto's spullen en materialen gestolen, zoals airbags, radio's en een stuur.

Met name auto's van het merk BMW en Volkswagen waren het doelwit. De politie is op zoek naar informatie over de dader(s). Tips kunnen worden doorgegeven via telefoon 0900-8844.