Bedrijven kopen 't Freulekeshuus

VENRAY | Het monumentale pand 't Freulekeshuus aan de Eindstraat is verkocht aan twee Venrayse bedrijven. Studio Spinazie en Confiance Financieel Advies hebben het pand van de gemeente gekocht voor 180.000 euro.

Het gebouw komt begin 2017 vrij, als het museum is verhuisd naar de nieuwe locatie op het Mgr. Goumansplein. Confiance Financieel Advies van Anne-Marie Goossens is nu nog gevestigd in het Pastoor Wijnhovenpark. Studio Spinazie, het reclame- en communicatiebureau van Milton Cavis en Willy Voesten, huist op Keizersveld. In december 2015 besloot het college 't Freulekeshuus via een openbare procedure te verkopen. Bij de sluitingsdag op 18 februari bleek er één bieding te zijn. Alhoewel de beoogde verkoopprijs een stuk hoger lag, hebben B en W toch ingestemd met de verkoop. In 2009 werd de opbrengstwaarde van 't Freulekeshuus nog getaxeerd op 500.000 euro. Sindsdien zijn de prijzen van vastgoed flink gekelderd.

Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 458 vierkante meter. Het perceel is 484 vierkante meter groot. 't Freulekeshuus is 150 jaar oud. Het werd in 1867 gebouwd in opdracht van de zusters Ursulinen van het nabij gelegen klooster Jerusalem. Het is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuijpers uit Roermond. Het pand werd een tijdlang bewoond door de Duitse zusters Antoinette en Constantia Hellen. Zij werden in de volksmond de 'freules' genoemd, vandaar de naam 't Freulekeshuus. Het Venrays Museum heeft er sinds 1981 onderdak. Het college vindt het bedrag van 180.000 euro een 'redelijk bod gezien de onderhoudstoestand van het pand'.