De brug in Wanssum is een van de foto's die te zien zijn in het clubgebouw van Golfclub Geijsteren.
De brug in Wanssum is een van de foto's die te zien zijn in het clubgebouw van Golfclub Geijsteren. Foto: WindeBosch

"Fotografie is kijken"

Venray | Een toevallige ontmoeting op een feestje mondde uit in een innige samenwerking. De beide gepensioneerde amateurfotografen Geertjan Windemuller (71) uit Venray en Paul Dorenbosch (67) uit Oostrum exposeren momenteel in het clubgebouw van Golfclub Geijsteren. Tot eind augustus is een serie van twintig werken te zien.

Door Henk Lammen

Interesse in kunst en fotografie is de bindende factor in de passie van Windemuller en Dorenbosch. Beiden kwamen al op jonge leeftijd in contact met fotografie, maar zijn inmiddels zo ver gegroeid dat een huis-, tuin- en keukenplaatje bij lange na niet meer acceptabel is. "Fotografie is kijken", opent Dorenbosch het gesprek in het clubgebouw van de golfclub. "Een manier ook om creatief, artistiek bezig te zijn." Windemuller gaat nog een stapje verder. "Ik probeer een beeld te maken van iets waar mijn aandacht door wordt getrokken. Door steeds opnieuw te kijken, roept iets vaker ook weer een ander beeld op."

De eerste samenwerking onder hun pseudoniem WindeBosch is een boek over Paschalis. De historie in de uitgave over het voormalige juvenaat en noviciaat Sint Paschalis in Oostrum werd door beide heren gelardeerd met tientallen foto's. "We lagen 's morgens om vijf uur in de kloostergangen. Dat was zo mooi, konden we de mooiste foto's maken. Uiteindelijk zijn we honderden foto's gaan filteren om een selectie te maken voor het boek", kijkt Dorenbosch terug op hun eerste project. Daarna exposeerden ze regelmatig samen en pakken nog steeds nieuwe projecten op, zoals series met landschappen en portretten.

Aan de muur van het clubgebouw van Golfclub Geijsteren hangt een serie foto's naast elkaar. Alle foto's hebben een gemeenschappelijke deler: het Maasgebied rond Wanssum, Geijsteren en Vierlingsbeek. "De foto's aan deze muur hebben alle een connectie met de Maas, maar wel zoals wij de rivier zien in de context van de locatie. We noemen ons werk dan ook contextuele fotografie", licht Windemuller de werken toe. Het gaat daarbij om lichtinval, scherptediepte, uitsnijding, passe-partouts en presentatie. "We fotograferen alledaagse objecten en plekken, maar kijken daarbij vooral naar de context." Een foto tussen de bootjes, vliegende vogels en gebouwen springt meteen in het oog, de brug bij Wanssum (foto). "Een voor iedereen in deze regio bekend plekje. We hebben ontelbare foto's gemaakt. Op verschillende tijden, als de zon onderging, het weer anders was. Totdat we uiteindelijk tevreden waren over het resultaat." Digitale manipulatie vermijden de twee amateurfotografen zoveel als mogelijk. "Daar zijn we inderdaad zuinig mee." Hun gezamenlijke passie voor fotografie leidt zelden tot spanningen en fricties. Het uiteindelijke resultaat telt. "We hadden vanaf het eerste moment een klik met elkaar", vertelt Windemuller. "We kunnen ook best iets tegen elkaar zeggen als iets niet goed is. We accepteren kritiek van de ander, maar in de regel hebben we dezelfde kijk op dingen", vult Dorenbosch aan.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het clubgebouw van Golfclub Geijsteren. De twee fotografen zijn blij met de locatie. "Zoals we bij het fotograferen de context belangrijk vinden, past dit clubgebouw bij het onderwerp en de locatie, het Maasgebied. We hebben geprobeerd het mooie van buiten naar binnen te halen."