Kimberley Xhofleer staat in de finale van Miss Beauty Limburg.
Kimberley Xhofleer staat in de finale van Miss Beauty Limburg. Foto: Henk Lammen

"Ben tevreden met wat je hebt"

Ysselsteyn | Begin juni staat ze in de finale van de Miss Beauty of Limburg 2016 verkiezing. Kimberley Xhofleer (21) uit Ysselsteyn verheugt zich om samen met negen andere finalisten uit te maken wie uiteindelijk naar de landelijke finale gaat. "Het is meer dan alleen een beetje mooi zijn."

Door Henk Lammen

Twee jaar geleden werd Kimberley al door een kennis aangespoord om mee te doen met een missverkiezing. Toen durfde ze de stap nog niet aan, nu wel. "Ik was onzeker, vroeg me af wat ik op een missverkiezing te zoeken had. Ik vond het niks voor mij", kijkt ze terug. Kimberley Xhofleer was succesvol als danseres. Ze reeg de nationale, Europese en wereldtitels aan elkaar. Bang om zich te presenteren op een podium was ze niet, toch moest de Ysselsteynse schoonheid over een hoge drempel om zich nu wel aan te melden voor de Miss Beauty of Limburg 2016 verkiezing. Haar topsportmentaliteit kwam echter weer bovendrijven. "Ik zie het als een nieuwe uitdaging. Zeker nu ik gestopt ben als solodanseres. Ik zoek altijd een stukje spanning en sensatie." Tijdens de eerste voorselectie begin maart in het Fletcher Hotel in Kerkrade keek ze haar ogen uit. "Alle deelnemers zagen er op en top uit. Ik had echt niet verwacht een kans te maken op de finale." Na een voorstelronde en poseren in een cocktailjurk wachtte haar een nieuwe beproeving, de bikinironde. "Dat was heftig. Poseren op de catwalk in een bikini en op hoge hakken. Toen heb ik toch even de knop om moeten draaien. Als ik eenmaal op het podium sta, ben ik mezelf. Laat ik zien wie ik ben." Dat missverkiezingen vaak oneerbieding betiteld worden als een 'vleeskeuring', ligt ze niet wakker. "Het is meer dan alleen maar mooi zijn. Het is niet alleen lopen over een catwalk, maar je ook presenteren als mens. Aan de verkiezing is bovendien een goed doel gekoppeld, de Stichting Haarwensen. Als groep finalisten zetten we ons hiervoor in. Ik dacht dat een missverkiezing een bitchfight zou zijn. Niets is minder waar, het klikt ontzettend goed tussen alle finalisten. Iedereen helpt elkaar."

De 21-jarige Kimberley hoopt binnenkort haar studie maatschappelijk werk en dienstverlening aan Avans in Den Bosch af te ronden. Meedoen aan de missverkiezing vindt ze leuk, maar ze relativeert meteen. Een carrière als model zit er volgens haar niet in. "Nee, ik heb niet echt een modellenlichaam", lacht ze hartelijk. "Ik heb het er ook niet voor over om 40 kilogram te wegen. Ik ben tevreden met wat ik heb en wat ik niet heb." Binnen haar vriendinnengroep waren de reacties op haar deelname positief. "Ja, natuurlijk ben ik gejend, maar vooral gewaardeerd. Ik heb na de bekendmaking van de finaleplaats zoveel leuke reacties op social media gehad." Ramona Poels van Koonings Bruidsmode klopte meteen bij haar aan om speciaal voor de finale een galajurk te ontwerpen en vervaardigen. Tijdens de grote dag wil ze dan ook schitteren. "Ja, ik wil vlammen. Als ik meedoe, wil ik ook winnen. Dat zit er nu eenmaal in bij mij. Maar als ik niet eerste word, ben ik toch ook weer een hele ervaring rijker."

Stemmen op Kimberley Xhofleer kan via het sturen van een sms-bericht: telefoon 3010 poll limburg kimberley.