Nadieh van den Einden neemt koppend het doel van Amstenrade onder vuur.
Nadieh van den Einden neemt koppend het doel van Amstenrade onder vuur. Foto: Henk Lammen

"De bal wilde er niet in"

Venray-Amstenrade 0-1 (0-0).

Venray | De voetbalsters van SV Venray verloren zondag op eigen veld de topper in de eerste klasse D tegen Amstenrade: 0-1. De gasten uit Zuid-Limburg zijn nu alleen koploper in 1D en hebben drie punten voorsprong op Venray. "Dit is een fikse domper", aldus een teleurgestelde keepster Sanne de Boer na afloop. "Maar er is nog niks verloren. We moeten nu alles winnen en hopen op een misstap van Amstenrade."

Door Henk Lammen

De ban in het duel tussen beide koplopers werd al binnen tien minuten gebroken. Venray-verdedigster Michel Vrenken verdedigde door het centrum uit, maar bediende onbedoeld Sharona Demandt op maat. De speelster van Amstenrade wist wel raad met het buitenkansje en schoot via de handen van Sanne de Boer de bal binnenkant paal binnen. De Boer weigerde de schuld van de nederlaag bij de ongelukkige verdedigster neer te leggen. "Ben je gek, dit soort dingen gebeuren in een wedstrijd. We hebben nog tachtig minuten tijd gehad om iets recht te zetten. We kregen ook genoeg kansen, maar de bal wilde er gewoon niet in." De 27-jarige keepster sloeg daarmee de spijker op de kop. Na de openingstreffer van de gasten begon een verbeten jacht op doelpunten. Maar waar Venray dit seizoen bijzonder trefzeker was in de competitie (voorafgaand aan de topper stond de teller al op vijftig treffers) beet de thuisploeg zich zondag stuk op de hechte defensie van Amstenrade. Met aan het hoofd een uitblinkende keepster Yara Keulers. De boomlange keepster stond bij schoten steeds op de goede plek en de hoge voorzetten vanaf de zijkant waren een gemakkelijke prooi voor Keulers. De Boer, die zelf ook foutloos speelde, kon wel waardering opbrengen voor haar collega aan de andere kant van het veld. "Als Amstenrade kampioen wordt, dan hebben ze dit voor een groot deel te danken aan hun keepster." De doelvrouw van Venray stak echter ook de hand in eigen boezem. "We hebben niet slim genoeg gevoetbald. Alle voorzetten op de vijf meter werden door haar gemakkelijk gepakt. Als je dat ziet, moet je iets anders verzinnen en niet blijven volharden in hoge ballen vanaf de zijkant. Dat kunnen we ons verwijten."

Na de rust wilde de thuisploeg de gelijkmaker forceren door Lieke Wijnands van achteruit door te schuiven. Venray kreeg ook genoeg kansen maar kopballen van Nadieh van den Einden en Lindie van der Steen gingen net naast, terwijl Emilie Maas alleen voor de keepster haar meerdere moest erkennen in Keulers. Uiteindelijk bleven alle pogingen zonder tastbaar resultaat en waren de gasten uit Zuid-Limburg de gelukkige winnaars in een niet al te beste topper. Met nog zes duels voor de boeg heeft Venray slechts een opdracht: alles winnen. Zondag 20 maart gaat Venray op bezoek bij SSS'18. Eerder dit seizoen won Venray met 2-0 en is ook nu weer favoriet. "Maar het blijft een derby hè", heft De Boer een waarschuwend vingertje. "SSS'18 is er altijd op gebrand om van ons te winnen. Dat zal zondag niet anders zijn. Het maakt voor ons verder ook niks uit. Wij hebben een doel, promoveren. Als het nog gaat door kampioen te worden en anders via de nacompetitie. Het enige verschil is dat we dan vier duels meer moeten spelen", lacht De Boer. Het duel in Overloon begint zondag om 14.30 uur.