Uitvaartcentrum voor dieren

Oostrum | Op donderdag 24 maart geven Ria van der Heijden, wethouder Jan Loonen en Harrie Maessen het startsein voor de bouw van een dierenuitvaartcentrum in Oostrum.

Rond 2000 is Maessen Projecten gestart met de ontwikkeling van het kleinschalige bedrijventerrein Vennendreef in Oostrum. Doordat het gebied waarop dit bedrijventerrein is geprojecteerd in een overgangsgebied ligt tussen de grootschalige bedrijvigheid aan de Witte Vennenweg, enkele woningen en het natuurgebied rondom de Sparrendreef, is het proces om te komen tot een nieuw bestemmingsplan een erg complex proces geworden.

Uiteindelijk is het bestemmingsplan definitief vastgesteld in 2013. Aan de rand van dit, met een groen karakter, kleinschalige bedrijventerrein, makkelijk bereikbaar via de A73, wordt gestart met de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe dierenuitvaartcentrum. Bij het uitvaartcentrum komt een crematorium. Initiatiefneemster is Ria van der Heijden uit Boxmeer.

Van der Heijden: "Met dit dierenuitvaartcentrum kunnen we dezelfde faciliteiten bieden voor huisdieren, die men ook kent van een uitvaartcentrum voor mensen. Gezelschapsdieren worden gezien als gezinsleden en die laat je niet achter bij een dierenarts om ze vervolgens naar een destructiebedrijf te laten brengen. Als gezinslid verdient het huisdier ook een mooi afscheid. We willen families de ruimte en gelegenheid geven om op een voor hen passende manier afscheid te nemen van hun huisdier in de speciaal daarvoor ingerichte afscheidsruimte. Als dierenuitvaartcentrum zijn we veel meer dan een dierencrematorium. Persoonlijke aandacht en de invulling van individuele wensen staan daarbij centraal."

Het dierenuitvaartcentrum hoopt medio juni de deuren te kunnen openen voor zijn klanten.

Voor meer informatie: Ria van der Heijden, telefoon 06-20890215.


Lente Event bij Intratuin

Venray | Bij Intratuin aan de Langstraat 133 in Venray wordt op woensdag 23 maart van 18.00 tot 21.00 uur een Lente Event gehouden.

De activiteiten deze avond: gratis tuinadvies in samenwerking met Keuten van Loon hoveniers. Hoe leg ik een border aan of hou ik mijn olijfbomen goed? Demo voorjaars-/Paasarrangementen. Quiz om groenkennis te testen met groene prijzen. Fotograaf Saskia Hoedemaekers fotografeert huisdieren. Gratis entree voor de tuinen van Appeltern. Geurdemonstratie.


VPTV, hulp in laatste levensfase

Venray | VPTZ-Noordelijk Noord-Limburg, voor hulp thuis in de laatste levensfase, is sinds 1996 actief in de gemeenten Gennep, Bergen, Venray en Horst a.d. Maas.

Een groep vrijwilligers onder leiding van twee coördinatoren biedt hulp voor de stervende mens en zijn familie, doodgewoon door 'er te zijn'. Dat de VPTZ-Noordelijk Noord-Limburg steeds meer bekendheid geniet mag blijken uit het hoge aantal hulpvragen. Het afscheid nemen van geliefden is een emotioneel en zwaar proces, wat we het liefst zelf willen doen. Als dit thuis kan in de eigen vertrouwde omgeving met de gehele familie, kan dat een geweldige steun zijn.

Op langere termijn is het vaak voor de gehele familie een verrijking van de herinneringen aan de overledene. Toch kan deze intentie, bij wat langere duur, een zware last worden. Daar waar nodig biedt VPTZ aandacht, nabijheid en ondersteuning, zowel overdag als in de nacht.

Contact opnemen kan via telefoon 06-55790271 of via www.vptznoordlimburg.nl. Wie de hechte groep vrijwilligers wil versterken, kan contact opnemen via telefoon 06-55790271 of e-mail info@vptznoordlimburg.nl.


Cursus hardlopen

Horst | LoopCentrum Horst aan de Maas start op zaterdag 2 april met een cursus hardlopen voor beginners en herstarters.

Door zestien weken lang te trainen onder begeleiding van een gediplomeerde trainer bouwen de deelnemers verantwoord conditie op. De groepen bestaan uit maximaal vijftien personen. Zin om kennis te maken met hardlopen en actief bezig te zijn?

Kom dan voor meer uitleg naar de informatieavond op dinsdag 29 maart om 19.30 uur in het LoopCentrum.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.hetloopcentrum.nl/clinics-lezingen/cursus-beginnen-met-hardlopen.


Tilinstructie en hulpmiddelen

Venray | Hoe help ik iemand in de auto? Hoe kan ik het beste iemand in bed verplaatsen? Hoe verplaats ik iemand van het bed in de stoel, of andersom?

Welke hulpmiddelen zijn er en hoe kan ik deze gebruiken? Steunpunt Mantelzorg Synthese houdt op maandag 21 maart van 19.30 tot 21.30 uur een themabijeenkomst over tilsinstructie en handige hulpmiddelen om iemand te verplaatsen.

Joke Magielse, ergocoach van Proteion geeft voorlichting, adviezen en instructie zodat hulp aan een zorgbehoevende minder belastend is.

Er is volop ruimte om zelf te oefenen en om vragen te stellen. De bijeenkomst vindt plaats bij Synthese aan de Bemmelstraat 2 in Horst. Opgeven voor 17 maart via telefoon (077) 3978500 of via e-mail a.damhuis@synthese.nl.