De Mgr. Hanssenstraat gaat na de renovatie weer het oude tracé volgen.
De Mgr. Hanssenstraat gaat na de renovatie weer het oude tracé volgen. Foto: Henk Willemssen

Terug naar oude tracé

OOSTRUM | De Mgr. Hanssenstraat is de drukst bereden weg in Oostrum en loopt dwars door de dorpskern. Sluipverkeer tussen Venray en Wanssum zoekt vaak deze kortste route. Daaraan moet straks na de renovatie – en de aanpak van de Deurneseweg – een einde komen.

Door Henk Willemssen

Enkele omwonenden drongen tijdens de drukbezochte informatieavond in gemeenschapshuis D'n Oesterham aan op rigoureuze maatregelen. Maar afsluitingen, verbodsborden, rotondes en ook zebrapaden komen er niet. Terwijl verkeersdrempels tot een minimum worden beperkt.

"Het beeld van een doorgaande weg moet verdwijnen. Maar we willen op een vriendelijke manier weerstand oproepen", zei verkeerskundige Sven Niewerth. Samen met een werkgroep uit Oostrum is hij aan de slag gegaan met het ontwerp. De Mgr. Hanssenstraat wordt ingericht als een woonstraat. De maximumsnelheid gaat terug van 50 naar 30 kilometer, er komen klinkers in plaats van asfalt en de rijbaan wordt anderhalve meter smaller: van 6,5 naar 5 meter. In plaats van obstakels komen er een paar flauwe bochten om de snelheid te remmen.

Opvallend is dat voorbij het kruispunt met de Geijsterseweg de Mgr. Hanssenstraat het oude tracé weer terugkrijgt. De weg wordt hier een stuk omgelegd. Dit betekent dat het pleintje met enkele monumenten en de millenniumboom moet wijken. Door de omlegging ontstaat aan de overzijde van de straat ruimte voor een groen parkje. Hier kunnen de attributen van het plein een plek krijgen. Voor de millenniumboom, die lastig verplaatsbaar is, moet nog een oplossing gevonden worden. "Op dit stuk van de Mgr. Hanssenstraat gaan we de oude monumentale laanstructuur in ere herstellen", zei projectleider Martijn Schreven. "Er worden tussen de Deurneseweg en Geijsterseweg ook bomen bij geplant." Dat zal voornamelijk aan de buitenkant gebeuren, want aan de binnenzijde is te weinig ruimte en bovendien liggen hier veel kabels en leidingen.

Op andere plekken moeten juist bomen verdwijnen, zoals bij de kerk en het Dorpsplein. De platanen staan hier te dicht bij elkaar waardoor ze elkaar belemmeren in de groei. Ze worden daarom om en om gerooid. Projectleider Schreven lichtte toe dat de renovatie van de Mgr. Hanssenstraat slechts een deeloplossing is om verkeer uit Oostrum te weren. De aanpak van de Deurneseweg is zo niet nog belangrijker. Maar het project Via Venray, dat in handen is van de provincie, wil niet zo vlotten. De opzet is dat het verkeer vanaf Wanssum niet meer de afslag naar Oostrum neemt. Maar rechtdoor rijdt naar de volgende rotonde bij De Germaan.

Voor de bereikbaarheid van Venray komt er een weg dwars over bedrijventerrein De Hulst I. Om Henri Dunantstraat en de Stationsweg met elkaar te verbinden. Pas als die route er eenmaal is zal de kom van Oostrum echt autoluw worden, zo luidt de verwachting.

Schreven vertelde dat straks ook het fietsverkeer tussen Wanssum en Venray niet meer door Oostrum hoeft, maar via een nieuwe route kan langs de Deurneseweg. Ook voor het landbouwverkeer komt een alternatief. Het zware verkeer wordt via de Witte Vennenweg omgeleid om bedrijventerrein De Blakt.