Venray: gezonde leefstijl jeugd

Venray | De gemeente Venray heeft zich aangesloten bij het landelijke programma Jongeren op Gezond Gewicht. Venray zet hiermee actief in op een gezondere leefstijl bij de jeugd.

In Nederland heeft één op de zeven jongeren overgewicht. Vanwege deze problematiek is er een landelijk programma gestart om dit probleem integraal aan te pakken: Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Inmiddels zijn meer dan honderd gemeenten aangesloten bij dit programma.

Uit de onlangs gepubliceerde jongerenmonitor van de GGD is aangetoond dat in Noord-Limburg overgewicht bij jongeren een behoorlijk gezondheidsprobleem is. Ook in Venray. "Daarom sluiten wij aan bij deze JOGG-beweging", zegt wethouder Lucien Peeters. "We willen een gezondere leefstijl bereiken bij de Venrayse jeugd. We zetten hier actief op in, zodat de bestaande trend ombuigt in een dalend percentage jongeren met overgewicht. Het maken van gezonde keuzes moet een normale zaak worden. Hierdoor kunnen op langere termijn chronische ziekten en daaruit volgende hoge zorgkosten teruggedrongen worden. Bovendien: jongeren hebben er recht op om op te groeien in een gezonde leefomgeving."

Om jongeren te kunnen bereiken wordt er een lokale JOGG-regisseur aangesteld binnen de huidige poule van buurtsportcoaches in Venray. Deze brengt bestaande initiatieven in kaart, jaagt in samenwerking met lokale bedrijven en publieke partijen nieuwe initiatieven aan en zorgt voor de verbinding tussen preventie en zorg. Meer weten? Neem contact op met de buurtsportcoaches via telefoonnummer (0478) 52 33 33 of kijk op www.venraybeweegt.nl.


Provincie: 'Vaker fiets pakken'

Venray | Limburgers moeten vaker de fiets pakken. Daarom investeert de provincie Limburg de komende vier jaar 24 miljoen euro in het Uitvoeringsprogramma Fiets 2016-2019. Gedeputeerde Staten hebben dit uitvoeringsprogramma onlangs vastgesteld. Fietsen in Limburg wordt nu nog veiliger, leuker en efficiënter.

Goede, veilige en snelle fietsverbindingen. Aantrekkelijke combinatiemogelijkheden van de fiets en het openbaar vervoer. Uitnodigende recreatieve fietsroutes door het Limburgse land en de grensstreek. Het gebruik van slimme verlichting op veelgebruikte fietsroutes.

Prikkels om het fietsen te stimuleren. En goede data om het fietsbeleid te kunnen sturen. Dat is in het kort wat de provincie met het Uitvoeringsprogramma Fiets 2016-2019 wil bereiken.

Om de plannen uit te voeren is een bedrag van 24 miljoen euro nodig. Dit bedrag is inmiddels door Provinciale Staten goedgekeurd. Eric Geurts, gedeputeerde Mobiliteit, Stedelijke Ontwikkeling en Toerisme: "De ambities zijn groot. Ons doel is dat de Limburgers minstens net zo vaak de fiets pakken als de gemiddelde Nederlander. Fietsen is immers goed voor de gezondheid, het milieu en de economie."

Het Uitvoeringsprogramma Fiets 2016-2019 heeft zowel aandacht voor de 'hardware' als de 'software'.

Geurts: "In dit uitvoeringsprogramma hebben we belangrijke, grote infrastructurele projecten opgenomen zoals de aanleg of uitbreiding van snelfietsroutes en recreatief -toeristische fietsroutes. We reserveren 8 miljoen euro voor de veiligheid van de fietsers. Maar er wordt ook geld vrijgemaakt voor het stimuleren van het fietsgebruik door middel van een app voor de jeugd en het uitgeven van vouchers voor de aanschaf van een e-bike voor woon-werkverkeer. Maastricht Fietsstad 2016 wordt aangegrepen voor de fietspromotie. En om betrouwbare beleidsinformatie te verzamelen zal de provincie het fietsmonitoringprogramma BikePRINT door ontwikkelen en met relevante gegevens vullen."


Passieconcert Anita Bijvoet

Holthees | Op zondag 13 maart verzorgt Anita Bijvoet, samen met Lena Pyshnova en het ensemble Animato, een passieconcert in de Mariakapel in Holthees.

De liederen en aria's van Pergolesi, Bach, Händel en Mozart voeren de bezoekers door het passieverhaal om te eindigen in de blijdschap van het naderende paasfeest.

Anita Bijvoet, geboren in Haarlem, woont in Maashees. Ze studeerde eerst aan de muziekschool in Luik (Belgie), daarna aan het conservatorium van Maastricht. Deze opleiding voltooide ze uiteindelijk via het Staatsexamen Muziek in Breda. In België won ze de Regeringsmedaille voor liedkunst en opera, een onderscheiding die slechts één maal per jaar uitgereikt wordt. Anita zingt al jaren en treedt regelmatig op in Nederland en België.

Ze genoot zangles van onder anderen Erna Spoorenberg en Aafje Heynis. Zij is verbonden als zangpedagoge aan het Venrays Mannenkoor. Liederen en aria's van Bach, Händel en Pergolesi vormen naast de Italiaanse en Franse liedkunst, haar favoriete repertoire. Lena Pyshnova is geboren in Oekraïne en studeerde daar cum laude af als pianist, docent piano, docent zang en als koordirigent.

Voordat ze naar Nederland kwam werkte ze ruim twaalf jaar aan het grote Muziektheater van Vinnitza waar ze samenwerkte met internationale orkesten en zangers. In Nederland heeft zij een muziekpraktijk.

Het ensemble Animato is een uit Venlo afkomstig strijkkwartet. De leden zijn Frauke Koerdt-Wattjes (1e viool), Stan Baggen (2e viool), Günther Petry (altviool) en Liza Flendrie (cello). Animato is een muziekgezelschap dat in 2008 is voortgekomen uit het Venloos Symfonie Orkest (VSO). Het muzikale zwaartepunt is klassieke muziek, maar andere muziekstijlen worden gespeeld. Zangeres Anita Bijvoet wordt afwisselend begeleid door Lena Pyshnova aan de piano of door Animato.

Het concert begint om 15.30 uur . Toegangskaarten zijn te bestellen via www.mariakapel.nl.