'Pilot met wensbus groot succes in Merselo en Vredepeel'

MERSELO | Begin 2014 startte de provincie met elf pilots voor de wensbus. Merselo en Vredepeel behoorden tot de kleine, afgelegen Limburgse dorpen die zo'n (bijna) gratis bus ter beschikking kregen. Nu, ruim twee jaar later, is de wenbus niet weg te denken in beide dorpen. "Het draait ontzettend goed", zei coördinator Anneke Walraven uit Merselo maandag in het dorpsradenoverleg.

Door Henk Willemssen

De proef van de provincie loopt nog tot 10 december 2016. Daarna valt de wensbus onder de hoede van de gemeente. Die is immers verantwoordelijk voor het doelgroepenvervoer, zoals leerlingen en de WMO. De meeste gebruikers van de wensbus zijn scholieren, studenten en ouderen. De wensbus was bedoeld als alternatief voor de gewone lijnbus. Voor deze bus is het niet rendabel het dunbevolkte buitengebied in de route op te nemen. Vredepeel-Merselo was de allereerste pilot. De twee dorpen kregen de beschikking over een Mercedes Sprinter, een busje met plek voor acht passagiers.

Toch duurde het even voordat het initiatief goed op gang kwam. Volgens Anneke Walraven was het de fout om in lijndienst te gaan rijden. "Twee maanden lang heeft het busje vrijwel leeg rondgereden. Het werkte niet." Walraven ging de verenigingen en inwoners van Merselo en Vredepeel actief benaderen. Ze kwam er al snel achter dat vervoer van huis tot huis de beste optie was. Mensen kunnen hun ritten telefonisch of per e-mail doorgeven. De wensbus, die gestald is bij garage Van Vegchel in Vredepeel, rijdt op alle werkdagen van 7.20 tot 18.30 uur. In de vroege ochtend zijn het vooral studenten die naar het NS-station in Oostrum worden gebracht. Er zijn inmiddels zo veel vrijwillige chauffeurs, dat iedereen op een dag in de twee weken wordt ingezet.

In het eerste jaar (2014) vervoerde de wensbus 1029 reizigers en legde 13.039 kilometer af. In 2015 was het meer dan een verdubbeling met 2228 passagiers en 29.035 gereden kilometers. "Dit zijn cijfers waarvan een lijnbus van kan dromen", vertelde Walraven. "Een wensbus is heel geschikt voor kleine kernen met vaak smalle wegen. Bovendien bevordert het de sociale cohesie in een dorp. De reizigers kennen de chauffeur en andersom. 82 procent zijn vaste klanten. Er groeit zo al snel een band." De reizigers betalen een vast tarief van 1 euro per rit. De inkomsten waren vorig jaar 2.228 euro. Na aftrek van de kosten bleef er nog een plus van 759 euro voor. De chauffeurs krijgen een vergoeding van 2 euro per dienst. De provincie draait op voor de grootste kostenposten zoals brandstof, verzekering, onderhoud en leasecontract, in totaal bijna 4.000 euro.

Anneke Walraven zou graag zien dat de wensbus ook in andere Venrayse dorpen gaat rijden. Ze ziet veel voordelen en ze wil de dorpen adviseren en ondersteunen. "Het is goed voor de leefbaarheid. De dorpskernen blijven bereikbaar en veel vrijwilligers vinden het leuk een dag met de bus te rijden. De ouderen blijven zo mobiel en de studenten houden binding met het dorp."