Afbeelding
Foto: ron koenen

Genieten van eerste ijsje

Venray | Het is weer lente en dus is ook de ijssalon aan de Grote Markt in Venray weer open.

Dat was vorige week donderdag te merken, de Verleiding trakteerde die dag vanwege zijn tienjarig bestaan op een gratis bolletje ijs. Van 14.00 uur tot 18.00 uur genoten naar schatting 2000 mensen van hun eerste ijsje van 2016. Het was een drukte van jewelste in en bij de populaire ijssalon van John Jansen.


Lezing Adelbert

Venray | In het Theehuis van het Odapark wordt op maandag 14 maart om 20.15 uur door de Adelbertvereniging een lezing met als onderwerp De Beeldenstorm, nieuwe inzichten over het Voorspel op de Tachtigjarige Oorlog, gehouden.

De Beeldenstorm (1566) is een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Het is het verhaal van het Smeekschrift der Edelen, de hagenpreken en de massale vernieling en plundering van kerken, kapellen en kloosters. Het is ook de geschiedenis van koning Filips, die vanuit het verre Spanje de strenge 'ijzeren' hertog van Alva naar de Nederlanden stuurde om iedereen te straffen die zich tegenover God en de koning had misdragen. Deze gebeurtenissen luidden een roemruchte periode van onze vaderlandse geschiedenis in: de Tachtigjarige Oorlog. De geschiedschrijving hierover is er één met scherpe tegenstellingen: Nederland versus Spanje en katholiek tegenover protestant. In de lezing gaat speciale aandacht uit naar de gebeurtenissen in het hertogdom Gelre, waar het noorden van de huidige provincie Limburg als Overkwartier deel van uitmaakte, en naar de rol van de Rijksstad Nijmegen, die zich opstelde als de leider van het Gelderse verzet tegen de koning van Spanje en zijn godsdienstpolitiek. De hertog van Alva zou de stad en het gewest streng straffen voor deze oppositie. Daarom besteden we ook aandacht aan de beruchte Raad van Beroerten. De voorzitter van deze uitzonderingsrechtbank (1567) was de gevreesde hertog van Alva zelf. De werkwijze van deze rechtbank was, en is nog altijd, met grote geheimzinnigheid omgeven. Dr. mr. M.J.M. (Maarten) Hageman studeerde geschiedenis en Nederlands Recht, promoveerde op het proefschrift 'Nijmegen en Gelderland aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog' en werkte als secretaris van Regio Rivierenland en als directeur van de Faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool Utrecht. Momenteel is hij adviseur voor strategische samenwerking.