Janne Nielen was een van de twee winnaars van de voorronde in Venray.
Janne Nielen was een van de twee winnaars van de voorronde in Venray. Foto: Henk Lammen

"Ik was wel zenuwachtig"

Venray | Isa Jans (basisschool De Hommel) en Janne Nielen (De Klimboom) waren vrijdag de winnaars van de lokale voorronde in Venray van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Door Henk Lammen

In Schouwburg Venray streden twaalf schoolwinnaars in twee blokken van zes voor twee plekken in de regiofinale op zaterdag 19 maart in jongerencentrum The B in Venray. De winnaar hiervan neemt op 18 april deel aan de provinciale finale in Roermond.

Naast Jans en Nielen werd aan de lokale voorronde deelgenomen door Sven Schram (De Toverbal), Eva Reintjes (Coninxhof), Judith Smits (Montessorischool), Iris Burger (De Bongerd), Tim van den Berg (De Kruudwis), Auke Loeffen (De Meulebeek), Juul Zanders (EigenWijs), Meike Michels (De Meent), Elke Lemmens (St. Oda) en Robin van Kampen (PetrusBandenschool).

Zij allen lazen voor uit een door henzelf gekozen boek. Isa las een stukje voor uit Hoe overleef ik de brugklas van Francine Oomen en Janne koos voor Water van zout van Bettie Elias. Janne Nielen was blij verrast: "Ik had het niet verwacht, mijn klasgenootjes wel. Maar iedereen was heel goed. Ik vond het voor mezelf wel goed gaan, praatte duidelijk. Ik was wel zenuwachtig, dacht van nou moet het gebeuren."

Samen met Isa mag ze naar de regiofinale. Ze verheugt zich al op de volgende ronde. "Ik kijk er echt heel erg naar uit. Ga ook opnieuw ontzettend mijn best doen. En dan kijken we wel hoe ver ik kom." Haar voorbereiding zal niet anders zijn dan voor de lokale voorronde. "Op school heb ik heel goed geluisterd naar de tips van de vakjury. En verder heb ik op school veel geoefend. En thuis. Voor familieleden, vrienden en vriendinnen."

In totaal 30 schoolkampioenen hadden zich aangemeld in het werkgebied van BiblioNu, de gemeenten Venray en Horst aan de Maas. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen.