Afbeelding
Foto: ron koenen

Gemeente gaat voor glasvezel

Venray | Alhoewel de financiering nog niet volledig rond is, heeft de gemeente Venray de contracten voor glasvezel van GlaswebVenray ondertekend.

Teammanager I&A en GEO Stephan de Wit is enthousiast over het glasvezelinitiatief van GlaswebVenray. "Vanaf de eerste dag dat ik van dit project hoorde wist ik dat wij hier als gemeente deel van uit moesten maken." Het in kaart brengen van alle aansluitingen, de vergelijking wat andere marktpartijen te bieden hebben, was hierbij een overweging. "Dit is dan ook de reden dat wij nu pas een contract ondertekenen met GlaswebVenray. Het is ons duidelijk dat het uniek is wat GlaswebVenray te bieden heeft." Wethouder Ike Busser tekende als eerste, samen met gedeputeerde Patrick van der Broeck, het contract voor een privé-aansluiting bij GlaswebVenray. Als verantwoordelijk wethouder staat hij achter GlaswebVenray. "GlaswebVenray is een uniek zelfsturingsinitiatief, een lokaal initiatief waar wij als gemeente zeker bij willen horen.' Initiatiefnemer Theo Kooter is blij met dit resultaat. Volgens Kooter is GlaswebVenray met dit resultaat weer een stapje dichter bij het GO-moment. Theo Kooter is trots op Venray: "Dit noemen ze nu zelfsturing en burgerparticipatie, waar in Nederland vind je nu zoiets?"

Nox Telecom, de lokale provider van GlaswebVenray, levert de diensten. Marc van Bracht, directeur Nox Telecom, heeft alle diensten en mogelijkheden mee in beeld gebracht. "Wij bieden de service aan bedrijven om nu de huidige diensten in beeld te brengen en samen te bekijken welke daadwerkelijk nog nodig zijn. Wij zien vaak dat men een overcapaciteit heeft." Nox Telecom kan de diensten nu al overnemen zodat ze straks probleemloos over kunnen op glasvezel. Op de achtergrond is GlaswebVenray bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Een belangrijke voorbereiding waar GlaswebVenray zich op dit moment onder andere op richt is 'Ons Glasweb'. Volgens Anita Emonts wordt dit een uniek concept: "GlaswebVenray zal diensten gaan leveren die exclusief worden voor Glasweb-klanten. Wij maken samen de toekomst van Venray. Economie en leefbaarheid zijn afhankelijk zijn van meegaan in de digitale ontwikkelingen. Of we willen of niet, snel internet hebben we nodig voor nu maar zeker voor de nabije toekomst."

Samen met de gemeente en mogelijke financiers verkent GlaswebVenray momenteel de financieringsmogelijkheden. Naar verwachting is er voor de zomer duidelijkheid over de financiering en kunnen de voorbereidingen voor de uitvoering verder ter hand worden genomen.

Foto van links naar rechts: Stephan de Wit (gemeente), wethouder Ike Busser, Theo Kooter (GlaswebVenray), Anita Emonts (GlaswebVenray), Marc van Bracht (NOX-telecom).