Sten Nellen van St. Oda behaalde maar liefst 84 punten.
Sten Nellen van St. Oda behaalde maar liefst 84 punten. Foto: Henk Lammen

"Er is veel talent"

Merselo | Tijdens het Solisten- en Ensemblefestival 2016 van de Federatie van Muziekgezelschappen in de gemeente Venray werden afgelopen weekend 123 optredens verzorgd. Het festival vond dit jaar plaats in zaal 't Anker in Merselo en de organisatie was in handen van Fanfare St. Oda Merselo-Vredepeel. De deelnemers kwamen op zaterdag en zondag uit in de jeugdklasse en de divisies 2, 3, 4 en 5.

Door Henk Lammen

De spanning is tijdens de twee muziekdagen van de gezichten van de kinderen af te lezen. Voor een volle zaal zetten zij zich in om hun beste kant te laten zien. "Maar het blijft een festival, geen echte wedstrijd', aldus Frans Janssen van de festivalorganisatie. "De kinderen krijgen wel punten van een vakkundige jury, maar het gaat er niet om wie de meeste punten haalt. Veel belangrijker is dat de kinderen meedoen en podiumervaring op doen." Jeugdige blazers en slagwerkers zijn in groepen, onderverdeeld in divisies, aan de beurt om de jury en het publiek te imponeren. Volgens Janssen is het bespelen van een muziekinstrument van alle tijden. "Alle deelnemers zijn jonger dan 20 jaar. Muziek maken leeft nog steeds bij de jeugd. Het blijft actueel."

Het Solisten- en Ensemblefestival van de Federatie van Muziekgezelschappen heeft al jaren een beproefd recept. Toch heeft de organisatie dit jaar een wezenlijke verandering doorgevoerd. Janssen: "De kinderen worden nu per blok opgeroepen en weten niet wanneer ze aan de beurt zijn. Dat betekent dus dat ze ook naar elkaar moeten luisteren en wachten tot dat hun blok is afgelopen. Dat is een stuk prettiger voor de deelnemers."

De kwaliteit van de deelnemers ligt ook dit jaar hoog. De hoogste score bedraagt 100, de meeste muzikanten scoren rond de 80 of zelfs meer. Op een schoolrapport zou dat een mooie acht opleveren. "Er zijn dit weekend hele hoge scores behaald. Een deelnemer (Luuk Withagen, red.) had zelfs 95 punten. Dat is enorm hoog. Maar ook scores tegen de 90 punten aan. Het niveau was zeer hoog. Er zit beslist talent in de gemeente Venray."

De deelnemende verenigingen waren dit jaar Koninklijke Harmonie Euterpe Venray, MMSK St. Petrus Banden Venray, fanfare Moed en IJver Blitterswijck, fanfare Dorpsklank Castenray, harmonie Sub Matris Tutela Oostrum, muziekvereniging Ons Genoegen Oirlo, fanfare St. Oda Merselo-Vredepeel, muziekvereniging De Peelklank Ysselsteyn, harmonie St. Catharina Leunen-Veulen-Heide, muziekvereniging OL Vrouwe Gilde Holthees-Smakt en fanfare Concordia Wanssum.

Beste resultaten blazers:

Jesper Spreeuwenberg, Petite pièce concertante, trompet, 92 punten

Jolien Schaeffers, Konzert fur Flote in G-dur deel 2 Andante non troppo moderato, dwarsfluit 89

Marieke Heldens, Promenade Lyonnaise, trompet 90

Karlijn Gevers, Marion's Theme, saxofoon-alt 89

Jos Houwen, Aire and Danse, trombone 88

Sarah Weijs, Chameleon Walk, trompet 87

Dewi Boswinkel, Night Flight, dwarsfluit 85

Sten Nellen, Rondo, bugel 84

Noa Jacobs, Level 2, dwarsfluit 84

Eef Classens, Anthem, cornet 84

Lonneke Vriens, Copper and Zinc, bugel 84

Stef Willemse, March Majestic, bugel 84

Anke Reintjes, Anthem, bugel 84

Beste resultaten slagwerkers:

Luuk Withagen, A night in Tunisia, drums 95

Jelle Verdeuzeldonk, Estafette, kleine trom 85

Ruben Kuijt, Atomic Fever, drums 85

Stef Bovee, Niek Janssen, Cakewalk, marimba 84

Tijs Peeters, Teun Bom, All Together, kleine trom 83

Ramon van Rattingen, One of a kind, drums 83

Romy Litjens, Even en Odd, snaredrum 83

Bart Hebben, One small step for man, drumset 83

Bas Jenniskens, Jam Session, multipercussion 88

Stef Poels, Solo 6, drums 85

Bart Loonen, Galop, mallets 85

Daan Janssen, Playground, multipercussion 87

Luc Gevers, Suus Smolders, Roll & Chase, snare duet 85.