Martijn Schütte scoorde zaterdagavond vier keer, maar ging onderuit in de handbaltopper.
Martijn Schütte scoorde zaterdagavond vier keer, maar ging onderuit in de handbaltopper. Foto: Henk Lammen

"Dit is echt balen"

Manual-MenG Optimo 19-21 (10-13). Topscorers Manual: Martijn Schütte, Okke Boon en Nick Hawinkels (allen 4x).

Venray | In sporthal De Wetteling verloren de handballers van Manual zaterdagavond de topper tegen MenG Optimo: 19-21. Door deze zege is de fusieploeg uit Mechelen en Gulpen zo goed als zeker kampioen in de derde klasse. "Dit is echt balen", aldus Martijn Schütte, de gevaarlijke schutter van Manual die vier keer doel trof. "We kwamen na rust goed terug, maar hielden op het einde van de wedstrijd het hoofd niet koel."

Door Henk Lammen

De opdracht voor Manual voorafgaand aan de handbalkraker tegen MenG Optimo was duidelijk. De Venrayse handballers waren alleen gebaat bij een overwinning om nog langer in de race te blijven voor de kampioensschaal in de derde klasse. In een goedgevulde sporthal De Wetteling ging het duel voor rust lange tijd gelijk op. Beide ploegen scoorden om beurten, pas in het tweede deel konden de gasten een gaatje van drie treffers slaan: 7-10. Een marge die ook aan het einde van het eerste half uur op het scorebord stond: 10-13. De thuisploeg kwam na de pauze sterk uit de startblokken en kwam in een mum van tijd op gelijke hoogte: 14-14. Pim Vink benutte vervolgens een zeven meter in twee keer en bracht Manual met 15-14 zelfs aan de leiding. In de slotfase hield Manual het hoofd niet meer koel. Het regende tijdstraffen van twee minuten aan Venrayse zijde en routinier Nick Hawinkels kreeg zelfs rood van het voortreffelijk leidende scheidsrechtersduo Carole Litjens en Moniek Boosten van Manual. Bij een achterstand van 17-20 kreeg de Venrayse ploeg nog even vleugels, kwam terug tot 19-20, waarna Okke Boon in de slotminuut zijn inzet zag gestopt door de doelman van de gasten. Via een snelle aanval gooide MenG het duel vervolgens definitief op slot.

Topschutter Martijn Schütte schudt vijf minuten na afloop nog steeds zijn hoofd. Hij is helemaal kapot, lichamelijk, maar vooral ook geestelijk, na de handbaltopper die aan het einde een gelukkige winnaar opleverde. Nadat hij er enkele krachttermen uit heeft gegooid, is de 26-jarige handballer wel realistisch. "Dit is gigantisch balen. We laten het kampioenschap lopen", hijgt hij nog steeds. "We hebben het in de eerste helft laten liggen door domme fouten en balverlies", slaat Schütte de spijker op zijn kop. "In de tweede helft hebben we ons herpakt. Het was nog steeds niet goed, maar uiteindelijk brachten we te weinig om te winnen." Hij steekt nadrukkelijk de hand in eigen boezem. "De tijdstraffen hebben ons de das omgedaan. We waren conditioneel ook op, gingen domme overtredingen maken. Met als gevolg tijdstraffen, speelden we met zes tegen vier. We voelden ook de spanning met zoveel publiek op de tribune en de noodzaak om te winnen. Je voelde bepaalde kriebels bij iedereen. Dit was de laatste kans om nog kans te maken op de titel. Die is nu helaas verkeken."

De Deense kampioenenmaker Werner Reinacher ziet zijn nieuwe avontuur bij Manual vooralsnog niet bekroond worden met een kampioenschap. Bij al zijn vorige clubs was Reinacher succesvol, in het eerste jaar bij Manual staat de coach aan het einde van de rit met lege handen. "Ik denk ook dat we de komende trainingen flink op onze kop krijgen", lacht Schütte alweer.