Weer onrust mestfabriek

VENRAY | De komst van grootschalige mestverwerking op bedrijventerrein Smakterheide zorgt opnieuw voor politieke onrust. De SP wil de mestfabriek nog tegenhouden alhoewel de meeste vergunningen al zijn verleend. Ook inVENtief is bezorgd en hekelt de gelopen procedure.

De bezwaarmakers tegen de tweede fase van de omgevingsvergunning vingen bot. "Zij zijn met hun bezwaren te laat. Ze zitten op dood spoor", concludeert inVENtief. SP en inVENtief hebben de mestfabriek op de agenda gezet van de commissie Wonen op 15 maart.

Tegen de laatste vergunning hebben dertien omwonenden en bedrijven bezwaar gemaakt. Zoals camping de Oude Barrier, McDonalds en hotel Asteria. Ook ondernemersvereniging Smakterheide kwam in het geweer. Met het verwijt dat ze niet geïnformeerd is over de plannen. De gemeente erkent de fout. 'In de toekomst zullen wij de ondernemersvereniging tijdig informeren en bij het proces betrekken'.

De SP vindt de mestfabriek op Smakterheide ongewenst. De partij dringt aan op onderzoek naar de gezondheidsrisico's voor omwonenden en medewerkers van omliggende bedrijven. Tevens zouden het toerisme en de wegen veel last gaan ondervinden van het zware verkeer voor de aan- en afvoer van mest. De milieuvergunning is al in 2013 verleend. Er liep nog een beroepszaak maar die is in april 2014 door de rechtbank van Roermond afgewezen. De milieuvergunning is onherroepelijk evenals de eerste fase van de omgevingsvergunning. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) vindt dat grootschalige mestverwerking 'vanwege het industriële karakter' beter past op een bedrijventerrein. De mestfabriek is een initiatief van Comiva, een coöperatie van zeventig Brabantse en Limburgse varkenshouders. De beoogde locatie is vlak naast het milieustation aan de Metaalweg. Jaarlijks wordt er 150.000 ton varkensmest verwerkt. Naast overlast van stank en fijnstof vrezen de omliggende bedrijven en bewoners voor geluidsoverlast, verkeershinder, besmet afvalwater, dierziekten en het aantrekken van vliegen. inVENtief vindt dat lokale overheid gefaald heeft in de zorg- en informatieplicht. Vrijwel niemand was op de hoogte dat de vergunningverlening al vrijwel rond was. Begin vorig jaar ontstond er plotseling politieke ophef. inVENtief vindt de werkwijze niet bevorderlijk voor het draagvlak voor de intensieve veehouderij in Venray.