Toenemende vraag naar reststroken

VENRAY | De actie van de gemeente om huiseigenaren te bewegen groenstroken, aangrenzend aan hun perceel, te kopen lijkt toch succes te hebben.

In de eerste zes weken van dit jaar werden vijftien verkooptransacties afgesloten voor de speciale prijs van 75 euro per vierkante meter. Dit is 40 euro lager dan de reguliere prijs van 115 euro. De actie loopt nog een aantal weken door, tot 1 april.

De gemeente wil voorkomen dat burgers na de wettelijke verjaringstermijn van twintig jaar de gemeentegrond gratis aan hun perceel toevoegen.

De vijftien verkopen van begin dit jaar brachten 73.050 euro in het laatje. De verwachte jaaropbrengst is 225.335 euro.

Carla Brugman (PP2) stoorde zich aan de 'dreigende toon' in de brief die de bewoners ontvingen van de gemeente. In de brief werd gedreigd met vervolgstappen als de bewoners, die al gemeentegrond in gebruik hebben, niet tot verkoop overgaan.

Het college meent dat de brief 'niet onnodig dwingend' is. Aan de Maasheseweg liep de gemeente vorig jaar door verjaring 47.000 euro mis.


Verkoop stroken levert weinig op

VENRAY | De gemeente Venray verdient weinig aan de verkoop van reststroken.

Voor de verkoopactie is het bureau BMC ingeschakeld. Afgesproken is dat BMC 40 procent van de verkoopprijs krijgt. Daardoor ontvangt de gemeente slechts 45 euro per vierkante meter. Van de opbrengst van 73.050 euro in de eerste zes weken van dit jaar vloeit 29.220 euro naar BMC.

De meeste reststroken zijn verkocht in Oostrum (Randenrade, Gildestraat) en in de wijken Brukske en Landweert. De stukjes grond varieerden in grootte van 18 vierkante meter (1.350 euro) tot 137 vierkante meter (10.275 euro).


Azc: 1 miljoen euro extra besteding

BLITTERSWIJCK | De bewoners van het asielzoekerscentrum ontvangen per week 50 euro.

Dit weekgeld zullen ze voornamelijk besteden in de directe omgeving. Het betekent op jaarbasis een bestedingsimpuls van ruim 1 miljoen euro. De winkel op Het Roekenbosch blijft open en zal het assortiment aanpassen aan de eetgewoontes van de nieuwe bewoners.

Een lokale ondernemer wil een cafetaria starten in Blitterswijck. Het initiatief is ingediend bij de gemeente en de aanvraag van de vergunningen loopt.

Opknapbeurt plein school Blitterswijck

BLITTERSWIJCK | Het plein van basisschool St. Anna krijgt een opknapbeurt van 90.000 euro.

De gemeenteraad was bezorgd over het zwemonderwijs van de school, omdat het zwembad op Het Roekenbosch dichtgaat. Het schoolbestuur heeft aangegeven dat de renovatie van het schoolplein een prima alternatief kan zijn voor het bewegingsonderwijs, in plaats van zwemmen.

Voor de financiering zijn enkele fondsen en lokale ondernemers aangeschreven om een bijdrage te leveren. De gemeente wil als cofinancier optreden.


Dialoog over vluchtelingen

Venray | Venray in Dialoog organiseert op vrijdagavond 1 april en zaterdagochtend 2 april een dialoog over het thema 'Vluchtelingen in Venray'.

Hiermee wil Venray in Dialoog inwoners van Venray tijd en ruimte geven om volgens de dialoogmethodiek met elkaar in gesprek te gaan over dit actuele onderwerp.

Bij een dialoog staat luisteren naar elkaar centraal. Een dialoog is duidelijk geen discussie of debat. Onder leiding van een gespreksleider wissel je in ongeveer twee uur tijd ervaringen en dromen uit en word je uitgedaagd om te vertellen wat je kunt doen om je droom waar te maken. Door deze uitwisseling ontstaat meer begrip tussen mensen. Bovendien brengt dialoog verbindingen tot stand en ontstaan er nieuwe initiatieven. De dialoog is geheel vrijblijvend en verplicht tot niets.

De dialogen vinden plaats in de bibliotheek aan de Merseloseweg 59 in Venray. Vrijdag 1 april van 18.30 – 21.00 uur en zaterdag 2 april van 10.30 - 13.00 uur. Per dialoogtafel kunnen maximaal acht personen deelnemen. Aanmelden via info@venrayindialoog.nl.

Voor meer informatie over Venray in Dialoog en de dialoogmethodiek kijk op www.venrayindialoog.nl.