De kinderen hadden enorm veel plezier tijdens partijtjes rolstoelbasketbal.
De kinderen hadden enorm veel plezier tijdens partijtjes rolstoelbasketbal. Foto: Henk Lammen

(S)Cool on Wheels

Venray | (S)Cool on Wheels is een voorlichtingsproject van Fonds Gehandicaptensport over het thema leven en sporten met een handicap. Afgelopen dinsdag vond een clinic plaats voor de kinderen van groep 8 van juf May Swinkels van SBO (School voor Speciaal Basisonderwijs) Focus in Venray. Ruim vijftien kinderen van de basisschool ondervonden aan den lijve wat het betekent om in een rolstoel te zitten en te sporten.

Door Henk Lammen

In de klas bespreekt docent Ger van Fonds Gehandicaptensport met de kinderen het thema leven en sporten met een handicap. De vragen zijn legio: 'wat versta je onder een handicap?', 'welke handicaps zijn er?', 'hoe ga je ermee om in het dagelijks leven', 'welke sporten kun je doen?' en 'waarom is sport zo belangrijk voor mensen met een handicap?'. Het theoriegedeelte wordt door hem ondersteund met filmpjes. De jongens en meisjes van groep 8 van Focus luisteren geboeid.

Het leukste deel van de morgen moet echter nog komen. De praktijk, zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel voort te bewegen. Een deel van de kinderen mag tien rolstoelen uit de bus van Ger halen. De rest wacht in de sportzaal van Focus gespannen af wat er gaat gebeuren. Tijdens het praktijkgedeelte ervaren ze niet veel later hoe het is om met een handicap te bewegen en te sporten.

Eerst leggen ze een hindernisbaan in de rolstoel af. De ochtend wordt afgesloten met partijtjes rolstoelbasketbal. Na een kleine demonstratie van docent Ger en oefenen met de hindernisbaan tonen de kinderen zich al snel bedreven in het omgaan met de rolstoel. Een enkeling is in het begin nog voorzichtig, de meesten hebben al meteen bravoure en gaan op jacht om de bal in de basket te mikken. Ook juf May doet samen met onderwijsassistente Iris van Peer en vriendin Ankie Billekens, Consulent Sport en bewegen bij Huis voor de Sport Limburg, mee met de kinderen. Ze is bloedfanatiek, maar vergeet regelmatig te remmen en knalt dan lachend tegen een muur. Tot hilariteit van de kinderen, die bij ieder doelpunt uitbundig juichen. "Ja, ik had inderdaad geen rem", lacht ze. "Het is vermoeiend, zeg", concludeert ze na afloop. Op haar gezicht enkele zweetdruppels, de stille getuigen van een leerzame morgen. "Het was beslist leerzaam", bevestigt Swinkels. "We wilden de kinderen bewust kennis laten maken wat het betekent om met een beperking te leven. In hoeverre ben je beperkt met een rolstoel. Wat zijn de voor- en nadelen. In het gesprek in de klas kwam dat heel duidelijk naar voren. En nu konden ze het zelf ervaren. Juist voor deze kinderen was het goed om te ervaren dat er meerdere handicaps zijn. Het heeft ons onderwijs beslist verrijkt om de kinderen hiermee kennis te laten maken. Dat zij niet de enigen zijn met een handicap. En daarnaast was het gewoon een hele leuke activiteit. De kinderen hadden er in ieder geval enorm veel plezier in."