Ontginnen in Vredepeel.
Ontginnen in Vredepeel. Oude foto

Ontginning Vredepeel

Vredepeel | In 1924 was er al sprake van om de zogenaamde Vredepeel, gelegen op de grens van zuidoostelijk Noord-Brabant en noordwestelijk Limburg, ter grootte van ongeveer 500 ha te verkopen en te ontginnen.

In 1946 richtte de Boerenbond van Merselo zich schriftelijk tot de gemeenteraad met het dringende verzoek om de Vredepeel te ontginnen en te verkavelen. In die tijd zat men om goede cultuurgrond te springen. B en W verklaarden toen dat over de Vredepeel met de Cultuurtechnische Dienst al langer besprekingen werden gevoerd en dat er binnen niet al te lange termijn een aanneembaar plan kon worden gepresenteerd. In 1950 was het eindelijk zo ver dat de ontginningsplannen concreet waren uitgewerkt en dat er vierenveertig nieuwe kavels met evenzoveel boerderijen zouden komen. Eind 1951 waren ongeveer honderd DUW-arbeiders bezig met de eerste werkzaamheden. In deze jaren na de Tweede Wereldoorlog heerste er grote werkeloosheid en waar men in Vredepeel een gemiddelde van vijfhonderd DUW-arbeiders verwachtte, werden het er wel meer dan twaalfhonderd.
Op de foto uit eind 1951 zien we enkele arbeiders bezig met het spitwerk tijdens de ontginning van Vredepeel. Men is bezig met het verwerken van de tweede steek, zoals dat heette. De man met de lange jas is wellicht een opzichter. Op de achtergrond een keet, waarin men kon schuilen als het te hard regende.
Foto: Archief Stichting Historie Vredepeel. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.