De Peelkorf C1 is een van de deelnemers aan het NK korfbal in Venray.
De Peelkorf C1 is een van de deelnemers aan het NK korfbal in Venray. Foto:

"Promotie korfbalsport"

Venray | In sporthal De Wetteling vindt op zaterdag 12 maart het Nederlands kampioenschap korfbal voor B- en C-junioren plaats. De organisatie is in handen van korfbalvereniging De Peelkorf uit Ysselsteyn. "We zijn ontzettend trots dat we als vereniging het NK mogen organiseren. Het is een stukje promotie voor onze vereniging, maar zeker ook voor de korfbalsport in deze regio", aldus Mieke Rongen en Peter Knapen, die beiden deel uitmaken van de werkgroep NK van De Peelkorf.

Door Henk Lammen

Tijdens het NK strijden de beste teams uit de hoofdklassen aspiranten B en C om de titel zaalkampioen van Nederland. In iedere categorie strijden vier teams om het kampioenschap. In de B-categorie zijn dat Dakos, Swift, Rosolo en Stormvogels, in de C-categorie De Korfrakkers, Altior, Rosolo en De Peelkorf. Mieke Rongen is naast lid van de werkgroep NK ook trainer-coach van De Peelkorf C1. Ze is verheugd dat het team, dat verder wordt begeleid door Maria Claessens (trainer-coach) en Sonja Nijssen (leidster), deelneemt aan het NK. "Het is een heel jong, talentvol team. We zullen tijdens het NK echt aan de bak moeten, omdat de vier finalisten erg aan elkaar gewaagd zijn. Bovendien is het leuk dat we als organiserende vereniging zeker een team bij de finalisten hebben. Het is een extra stimulans om van het NK een groot feest te maken."

In de afgelopen jaren was de organisatie van het NK in handen van korfbalvereniging Rosolo uit Reusel. De Peelkorf ging de uitdaging aan en schreef zich vorig jaar in om nu de organisatie op zich te mogen nemen. Een aanvraag die door de korfbalbond KNKV werd gehonoreerd. In november ging de grootste korfbalvereniging van de gemeente Venray aan de slag met de voorbereidingen. Er werd een werkgroep NK in het leven geroepen waarin naast Rongen en Knapen ook Mario Kremers, Marij Marcellis en Maria Claessens zitting hebben. Het vijftal heeft de handen vol om zorg te dragen voor een perfecte organisatie. "Ieder lid van de werkgroep heeft zijn eigen taken en wordt daarin ondersteund door leden. Vrijwilligers die in de voorbereiding, maar ook op de dag zelf de handen uit de mouwen steken om het evenement vlekkeloos te laten verlopen. Op de finaledag zijn maar liefst 80 vrijwilligers in de weer. Daar zijn we als vereniging heel trots op", zegt Knapen. "Het evenement wordt binnen de vereniging breed gedragen", vult Rongen aan. "En is een voorbeeld van het wij-gevoel dat het bestuur steeds meer wil uitdragen. Samen dingen doen, voor elkaar klaarstaan. De vereniging is die weg ingeslagen om dat gevoel steeds nadrukkelijker te omarmen."

Het NK begint op zaterdag 12 maart om 09.45 uur met het voorstellen van de C-teams. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur met de eerste kruisfinale in de C-categorie. Naast het NK voor B- en C-teams staan er nog twee sportieve hoogtepunten in de twee hallen van De Wetteling op het programma. Vanaf 15.45 uur strijden de vier sterkste teams uit de hoofdklasse A-jeugd om een startbewijs voor dé zaalfinale een week later (zaterdag 19 maart) in Eindhoven. Drie teams voor de kruisfinales zijn al bekend, de vierde deelnemer wordt komende zaterdag (5 maart) bekend als Dakos en De Peelkorf in een onderling duel uitmaken wie vierde wordt in de competitie. Om 17.30 uur vindt ook nog de finale van de reserve topklasse plaats.