Eveline de Koster:
Eveline de Koster: "Een gezond voedingspatroon is vooral een stuk bewustwording." Foto: Henk Lammen

"Voeding, beweging en ontspanning"

Venray | Als op een willekeurig (verjaardags)feestje het gespreksonderwerp afvallen valt, weet iedereen wel zijn zegje te doen. Afvallen, gezond eten, op gewicht blijven is een thema van alledag. "Een pasklare oplossing is er niet. Het is vooral een kwestie van bewustwording, nadenken over wat je doet", zegt gewichtscoach Eveline de Koster (26) uit Venray.

Door Henk Lammen

Eveline de Koster volgde de studie gewichtsconsulent en is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Aan het begin van dit jaar besloot de jonge onderneemster, die samen met haar vriend Guus op den Camp ook Van Wanssum café in het gelijknamige Maasdorp runt, voor zichzelf te beginnen. Ze maakt meteen een ding duidelijk: "Ik werk alleen met gezonde mensen, ben dus geen diëtiste."

Sinds dit jaar heeft Eveline de Koster iedere woensdag een inloopuur van 17.30 tot 18.30 uur bij Anco Lifestyle Centre in Horst. Ook bezoekt ze mensen aan huis. Haar advies berust op drie pijlers: voeding, beweging en ontspanning, gebaseerd op de BenFit levensstijl. "Ik adviseer mensen die te kampen hebben met overgewicht, aan moeten komen, maar zich ook gewoon niet fit voelen. Niet lekker in hun vel zitten. Veel klachten komen vaak voort uit een verkeerd voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging. Vermoeidheid, een verstoorde stoelgang, weinig energie, overgewicht zijn maar enkele voorbeelden van klachten die hieruit voortvloeien." Haar doelgroep bestaat uit kinderen en volwassenen die aan een gezonde leefstijl willen werken met als doel afvallen, aankomen of op gewicht blijven. De Koster biedt verschillende programma's aan. Van een eenmalig voedingsadvies tot een programma voor meerdere weken. Afhankelijk van de doelstelling van iemand wordt er een op maat gemaakt advies gegeven. Ook sporters horen bij haar doelgroep. "Sport geeft energie, maar vraagt ook energie. Met de juiste voedingskeuzes blijf je gezond en verbeter je je sportprestaties."

Ieder pondje komt door het mondje, het jojo-effect, een crashdieet, twee liter water per dag drinken, stresseters. Begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn met overgewicht en afvallen. De oplossing is volgens Eveline het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. "Binnen het BenFit-programma hanteer ik op maat samengestelde voedingslijsten in combinatie met enkele keren per week sporten. Bovendien bekijk ik samen met de klanten wat hun gewoontes zijn, wat ze willen veranderen. Het mag duidelijk zijn dat een crashdieet geen optie is om gezond af te vallen. Wel werken aan bewustwording, nadenken over wat je doet. Met in ieder geval regelmatig eten om de stofwisseling op gang te houden. Drie keer per dag een hoofdmaaltijd en daarnaast drie tussendoortjes. En veel water drinken, ja. Twee liter per dag."

Als gewichtscoach hoopt Eveline mensen een zetje in de goede richting te geven. Een ding is echter duidelijk. "Je moet het toch zelf doen." Voor meer informatie: email info@gewichtscoachevelinedekoster.nl of telefoon 06-14725543.