Op 6 april stemdag voor referendum

Venray | In de gemeente Venray kan op woensdag 6 april gestemd worden voor het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne. Er worden geen verkiezingsborden geplaatst. "Verder is het technisch en logistiek gezien dezelfde operatie", meldt burgemeester Hans Gilissen.

"Het tellen van stemmen zal wel veel eenvoudiger gaan. Met slechts drie stapels formulieren: voor, tegen of ongeldig."

SP en VVD stelden vragen in de raadsvergadering. Het Rijk heeft het budget voor het referendum verlaagd naar 30 miljoen euro. Een verkiezing kost zo'n 42 miljoen euro. Gilissen zei dat Venray 48.820 euro krijgt. "Het kost ons ongeveer 45.000 euro. Dat is exclusief de personeelskosten."

De gemeente Venray zal weinig publiciteit geven aan het referendum. "Dat is een taak van het Rijk", vindt Gilissen. "We zullen het wel aankondigen maar dat gebeurt 'low profile'. We gaan geen eigen initiatieven ontplooien."

Bijna 33.000 Venraynaren van achttien jaar en ouder krijgen binnenkort een oproep in de bus.

Het associatieakkoord is een samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne op economisch en politiek gebied. Het is niet de bedoeling dat Oekraïne lid wordt van de EU.

Actiecomité GeenPeil heeft het referendum aangevraagd. Het actiecomité vreest dat het verdrag een eerste stap is naar EU-lidmaatschap van Oekraïne en toetreding tot de euro. Dit zou ten koste gaan van de Nederlandse democratie. Voor het houden van een referendum zijn 300.000 handtekeningen nodig. GeenPeil leverde er 427.939 in bij de Kiesraad.

De uitslag van een referendum is niet bindend voor de regering. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het associatieverdrag.