Afbeelding
Foto: ron koenen

Energeniaal geeft duurzaam advies

Merselo | Raymond en Miriam Hendrix zijn initiatiefnemers en eigenaren van het bedrijf Energeniaal in Merselo. Het bedrijf is aan de keukentafel ontstaan bij de eigen zoektocht naar duurzamer en energiezuiniger wonen. "Wat we voor ons zelf kunnen vinden, kunnen we ook voor anderen doen. Zo is Energeniaal ontstaan."

Het is een gewild onderwerp op verjaardagen, in de kroeg en op de vereniging: energie besparen. Hoe kan ik minder stroom en gas verbruiken? Hoe kan de rekening dus omlaag? "Vaak blijft het bij idee├źn. Meestal omdat men geen idee heeft waar men moet beginnen. Daar kunnen wij een rol spelen", aldus Raymond.

"Het begint met inzicht. Wat is mijn verbruik? Waarom is het verbruik zo hoog? Welk apparaat of apparaten veroorzaken dit? Als mensen dat in beeld hebben, kunnen ze daadwerkelijk aan de slag. Met een energiemonitor kunnen mensen hun energieverbruik bekijken en krijgen zo een beeld van hun verbruik en waar bijvoorbeeld de slurpers zitten." Vervolgens kan Energeniaal een energiescan uitvoeren om te kijken welke maatregelen genomen kunnen worden om het verbruik te verminderen. "De wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer en vaatwasser zijn meestal de grootste energieverbruikers. Maar ook een betere isolatie levert heel wat op en vlak uw verlichting in huis niet uit. LED-verlichting kan een forse besparing opleveren."

Energeniaal ondersteunt en adviseert vervolgens de klant. Naast het nemen van maatregelen is eigen energie opwekken steeds populairder geworden. "Zonnepanelen kunnen een goede investering zijn. Ook daar kunnen we onze klanten volledig bij ontzorgen. Onze aanpak zorgt immers voor minder benodigde zonnepanelen." Op de website www.energeniaal.nl kunt u meer lezen over maatregelen, zonnepanelen en tools om uw energieverbruik te meten. Daarnaast geeft Super Truus u op deze site tal van besparingstips.


ZijActief Oostrum

Oostrum | Jos de Veer verzorgt op donderdag 10 maart om 20.00 uur in D'n Oesterhamde de presentatie Van 112 bellen tot ziekenhuisopname voor ZijActief Oostrum.

Van de Veer was 26 jaar werkzaam als ambulanceverpleegkundige bij de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden West Noord. Hij is tevens eigenaar van Medac BHV en geeft in die hoedanigheid les door geheel Nederland. De presentatie gaat over het proces van 112-melding tot en met ambulancehulpverlening en de rol die EHBO'ers daarbij kunnen spelen.