De leerlingen, de docent en de twee coördinatoren van het WijkLeerbedrijf.
De leerlingen, de docent en de twee coördinatoren van het WijkLeerbedrijf. Foto: WijkLeerbedrijf Venray.

WijkLeerbedrijf Venray gestart

Venray | In het centrum van Venray is het WijkLeerbedrijf gestart. In het WijkLeerbedrijf volgen deelnemers een opleiding tot Helpende zorg en welzijn. Tijdens hun stage bieden zij kleinschalige en laagdrempelige hulp aan kwetsbare inwoners in het centrum van Venray.

Het gaat dan om hulp of ondersteuning die buiten de Wmo of de zorgverzekering valt. Deze hulp en ondersteuning wordt aangeboden in de vorm van een stage. De activiteiten van de deelnemers zijn voornamelijk gericht op huishoudelijke zorg en ondersteuning van en omgang met bewoners die met net dát beetje hulp die zaken weer verder zelf kunnen regelen. Het WijkLeerbedrijf levert echter géén zorg en géén hulp of ondersteuning die voor een indicatie vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) of de zorgverzekering in aanmerking komt.

De deelnemers kunnen onder andere ondersteunen bij lichte en aanvullende huishoudelijke werkzaamheden. Maar ze begeleiden bijvoorbeeld ook (oudere) inwoners die zich beperkt kunnen bewegen bij een wandeling met rollator of rolstoel of bij een fietstocht. Verder helpen de deelnemers bij het organiseren en uitvoeren van activiteiten in het centrum, zoals bloemschikken, samen kaarten maken, een sinterklaasactiviteit of kerstmarkt of het verzorgen van een high tea voor bewonersgroepen. Daarnaast kan een deelnemer helpen bij activiteiten in de eigen woonomgeving die aansluiten bij vragen en wensen van inwoners.

Ze worden begeleid door twee coördinatoren, die ook regelmatig meegaan naar de cliënten. Verder blijft de vaste docent van de deelnemers vanuit Gilde Opleidingen betrokken bij de voortgang en beoordeling van de beroepspraktijkvorming. Van de inwoners die informele hulp ontvangen wordt, voor zover dat mogelijk is, alleen gevraagd iets terug te doen voor de deelnemers.

Het WijkLeerbedrijf is een samenwerking tussen Venrayse zorg- en welzijnsorganisaties samen met Gilde Opleidingen en de gemeente.