Niet alle gemeenschapshuizen zijn voor 2018 opgeknapt

VENRAY | Het lukt niet om alle gemeenschapsaccommodaties in de Venrayse dorpen en wijken voor 2018 op te knappen. Want een renovatietraject neemt ongeveer drie jaar in beslag. Daarom wil de gemeente ook na 2018 nog financieel bijspringen om de gemeenschapshuizen op orde te krijgen.

Door Henk Willemssen

Dit betekent niet dat de gemeente na 1 januari 2018 nog subsidie geeft voor exploitatie en beheer. De afspraak blijft dat de dorpen en wijken vanaf deze datum zelf verantwoordelijk zijn om hun gebouw in stand te houden.

De gemeente heeft toegezegd dat alle dorps- en wijkhuizen 'schoon door de poort' kunnen. Dit houdt in dat de gemeente twee derde deel van de investering betaalt om de voorzieningen op peil te brengen. Het is lastig om hiervoor een bedrag opzij te zetten. De gebouwen wisselen nogal in bouwkundige staat, gebruik en ouderdom. Toch moet er nu een bedrag in de meerjarenbegroting worden opgenomen. Er is geteld op een voorlopig investeringsbedrag van 4,8 miljoen euro, waarvan 3,5 miljoen euro voor rekening van de gemeente komt. Doordat vanaf 2018 de exploitatievergoedingen vervallen wordt er zeven ton bespaard waardoor de gemeentelijke bijdrage verlaagd wordt naar 2,8 miljoen euro.

De meeste van de zeventien gemeenschapshuizen hebben een ondernemingsplan bij de gemeente ingediend. Dertien ervan gaan wellicht een beroep doen op een eenmalige financiële bijdrage. De andere vier accommodaties zijn recent opgeknapt of ze hebben al een financiële toezegging binnen. De Baank in Leunen is in december 2014 geopend in het voormalige bankgebouw. Leunen kreeg een flinke bijdrage uit de zelfsturingspot. Ook Vredepeel heeft een zelfsturingsplan ingediend om het gemeenschapshuis te integreren in het kerkgebouw. Gemeenschapshuis De Kleine Loef kan daarna worden gesloopt. Blitterswijck heeft onlangs een zelfsturingsplan gepresenteerd voor de aanpassing en renovatie van het gemeenschapshuis. De aanvraag wordt momenteel beoordeeld. Het nieuwe wijkcentrum in Brukske is vorig jaar geopend. Dit liep niet via het zelfsturingstraject. Het wijkcentrum vormt een onderdeel van de complete metamorfose van het centrum van de wijk. Het heeft daarom een uitzonderingspositie. Het bestuur van het wijkcentrum krijgt een korting op de huur van het gebouw dat eigendom is van Wonen Limburg. De afspraak is dat het wijkcentrum binnen vijf jaar de exploitatie rond krijgt, waardoor de huur in stappen kan worden verhoogd.

In de dorpen Oirlo en Geijsteren en in de wijken Landweert en Noord-West lopen renovatieplannen. Maar het is de vraag of zij voor 2018 een beroep doen op een financiële bijdrage. De gemeente wil ook geen extra druk zetten op het proces, vandaar dat de termijn langer doorloopt dan 2018.

Het doel van de eenmalige bijdrage van de gemeente is dat in het gebouw een toekomstbestendige exploitatie mogelijk is. Voor verliezen of financiële tegenvallers kan straks geen beroep meer op de gemeente worden gedaan.