Gemeenteraad trekt besluit over kop Lovinckplein naar zich toe

VENRAY | Het interpellatiedebat over het Lovinckplein deed dinsdag veel stof opwaaien in de gemeenteraad. inVENtief, PvdA, PP2, Samenwerking, SP en VVD hadden op het laatste moment een ingelast debat aangevraagd vanwege de perikelen in Ysselsteyn. Na tweeënhalfuur was de uitkomst dat de gemeenteraad zelf de knoop doorhakt.

Door Henk Willemssen

De zes partijen kwamen in frontale botsing met wethouder Lucien Peeters (CDA). Het college had zich na een bezoek aan Ysselsteyn op 2 februari plotseling achter de dorpsraad geschaard. Daardoor ging een streep door het zelfsturingsplan van de kop van het Lovinckplein. Supermarkt COOP kreeg zijn zin, waardoor de onveilige parkeer- en verkeerssituatie voor de winkel in stand bleef. De fracties vonden de switch van het college onbegrijpelijk. Na een lange schorsing zou de gemeenteraad met een motie komen. Alweer een motie van afkeuring - de derde binnen een jaar - voor het college? Of een gele kaart voor wethouder Peeters? Na 25 minuten kwam Carla Brugman (PP2) met het verlossende woord. De gemeenteraad belegt in maart een extra raadsvergadering om een besluit te nemen. In de motie wordt het collegebesluit ingetrokken 'omdat er geen enkel draagvlak voor is' en worden B en W opgedragen opnieuw met alle betrokken partijen in gesprek te gaan en hierover een rapport te sturen naar de raad.

De werkgroep Lovinckplein oogstte de afgelopen jaren veel lof over de herinrichting. Het was een lastige klus waarbij veel partijen betrokken waren. Toch wist de werkgroep een groot draagvlak te scheppen voor het plan. Dat het college nu zijn oren heeft laten hangen naar de dorpsraad, was tegen het zere been van werkgroepvoorzitter Twan de Wit. "Onverantwoord. We zijn weer terug bij af", fulmineerde hij. "De dorpsraad opereert op eigen houtje. Er is geen draagvlak voor in het dorp. We willen niet terug naar de onveilige situatie die er altijd was." De Wit vindt het onbegrijpelijk dat adviezen van verkeerskundigen zomaar terzijde worden geschoven. "Niet netjes hoe dit is gegaan. Het voelt heel beroerd." Dorpsraadvoorzitter John Claessens schetste het doemscenario dat de supermarkt de deuren sluit. "De inwoners van Ysselsteyn zullen ons dan vragen: wat heeft de dorpsraad eraan gedaan?" Claessens zei dat er geen 'vruchtbaar overleg' meer mogelijk was tussen de werkgroep en COOP. "Met toestemming van de werkgroep hebben wij geprobeerd het op te lossen."

Wethouder Lucien Peeters had veel uit te leggen. Tijdens de raadsvergadering gaf hij een heel andere draai aan het collegebesluit. Het zou niet definitief zijn, maar slechts gelden voor drie maanden. Daarna komt er een evaluatie en wordt de zaak opnieuw bekeken. Zo ver komt het dus niet nu de raad de regie naar zich toe heeft getrokken.

Toon Loonen (CDA) hekelde het interpellatiedebat. "Het is een veel te zwaar instrument voor dit onderwerp. Buiten proporties", vond hij. Bovendien was het CDA pas maandagochtend op de hoogte. "We kunnen zoiets niet in een dag voorbereiden." De zes fracties die om het debat hadden gevraagd, brandden los. Het werd een chaotische discussie over het verplaatsen van bloembakken, het eigendom van de weg, auto's op het terras en wel of niet twee parkeervakken. Carla Brugman (PP2) zei zich 'kapot te schamen'. De gemeenteraad was weer terug op het niveau van de scheve stoeptegel, besefte ze zich. D66 hield zich lange tijd afzijdig van het politieke gesteggel. "Ik heb het gevoel dat ik in het Ysselsteynse dorpsforum in een plaatselijke horecagelegenheid terecht ben gekomen", schamperde Remy Aarts.

"Het zelfsturingsplan van Ysselsteyn ligt aan het infuus", concludeerde Tino Zandbergen (inVENtief). Carla Brugman: "Wat me verbaast is dat het college de werkgroep passeert en ambtelijk advies negeert. Na één bezoek verandert ineens het standpunt. Dit is geklungel." Dat vond ook Joep Gielens (SP). "Waar zijn we in godsnaam mee bezig?", vroeg hij zich af. "Er is maar een conclusie mogelijk", zei Gielens. "Een gevalletje onkunde. De dorpsraad laat de oren hangen naar een ondernemer. En drie wethouders gaan hierin mee. Waarmee ze achteloos een streep zetten door een gedragen zelfsturingstraject."

Opvallend was dat Ike Busser, juist de verkeerswethouder, tegen het collegebesluit stemde.