Afbeelding
Foto: ron koenen

Demodag Foto Dom Melskens

Venray Zondag 27 februari houdt Foto Dom Melskens in Venray een demodag smalfilm scannen.

Foto Dom Melskens organiseert met enige regelmaat demodagen voor het overzetten van oude smalfilms naar dvd. Dom Melskens in Venray begon daarmee toen duidelijk werd dat veel beeldmateriaal bij mensen thuis ligt en vaak helemaal niet meer afgespeeld kan worden. Met name de oude 8 mm-films vormen een probleem. Op de demo/inleverdag kan de bezoeker live zien op wat voor manier Dom Melskens in samenwerking met The Transfershop 8 mm films digitaliseert.

Met een filmscanner en tv-schermen wordt het resultaat getoond dat met de scanners behaald kan worden. De demonstratie wordt gegeven met films die door de aanwezigen zijn meegebracht. Dat naar het overzetten van oude beelden veel vraag bestaat, bleek bij een recente demodag; er stond een flinke rij geïnteresseerden aandachtig te luisteren naar de demonstrateur van The Transfershop. Voor iedereen werd de tijd genomen en bij veel films kwamen emotionele verhalen naar boven.

Beelden van veertig jaar geleden vormden geen uitzondering. Er zat zelfs een dubbel 8-film van 1938 tussen. Naast een demonstratie van het digitaliseren zelf werd tijdens de demodag advies gegeven over het opslaan op dvd, blu-ray of een externe harde schijf. De beste keuze is namelijk afhankelijk van wat er met het beeldmateriaal gedaan gaat worden. Mensen die bijvoorbeeld de films nog zouden willen bewerken in een videobewerkingsprogramma kunnen de films het beste laten overzetten naar een harde schijf of usb-stick. Overigens kunnen belangstellenden bij Dom Melskens ook terecht voor een cursus videobewerking, zodat ze het resultaat zelf kunt bepalen.

Foto Dom Melskens digitaliseert niet alleen 8 mm-films, maar ook videomateriaal, dia's, foto's en negatieven, zodat een compleet persoonlijk beeldarchief veiliggesteld kan worden. Oude beelden zijn ook heel leuk om cadeau te doen aan kinderen of vrienden. Lekker met zijn allen kijken naar die oude 8 mm-beelden. Helaas zonder het kenmerkende geratel .....… Alhoewel, zelfs dát geluid kan er aan toegevoegd worden. Maar natuurlijk is een leuk achtergrondmuziekje ook mogelijk.

De passie voor het vak, deskundigheid en professionele apparatuur zorgt tijdens de inleverdagen voor veel opdrachten. Hoewel de demodag kortingen daar ongetwijfeld ook aan bijdragen. Op opdrachten die tijdens tussen 27 februari en 10 maart ingeleverd worden, krijgt de klant ook nog eens een leuke korting van 10% op de opdracht.