Paasbrunch voor eenzame mensen

Venray | Op eerste paasdag, zondag 27 maart, verzorgt de werkgroep de Herberg een paasbrunch in het zaaltje van de Paterskerk in Venray. In navolging van twee eerdere kerstdiners is ook de paasbrunch bestemd voor mensen die zich eenzaam voelen.

Door Henk Lammen

De Franciscus Werkgroep Venray verzorgde de afgelopen twee jaren kerstdiners in het zaaltje van de Paterskerk. "Die twee diners waren bijzonder geslaagd. De deelnemers hebben genoten en ons gaf het enorm veel voldoening om te organiseren. We hopen dat ook de paasbrunch eenzelfde succes wordt", zegt Netty van Reenen die samen met haar man Johan en Tinie Claessens de organisatie voor haar rekening neemt. "De kerstdiners brachten veel saamhorigheid te weeg. Er ontstond een spontane en gezellige sfeer, waarin iedereen zich welkom en vertrouwd voelde. We hopen dat in navolging van die twee diners ook deze paasbrunch zal voldoen aan onze verwachtingen en die van de deelnemers. Wij zullen er in ieder geval voor gaan! De paasbrunch is bedoeld voor iedereen die het fijn vindt om samen met andere mensen in een huiselijke sfeer het paasfeest te vieren. Een financiƫle bijdragen is niet noodzakelijk, maar welkom. Gelukkig worden we als organisatie van alle kanten ondersteund. Zo sponsort de Plusmarkt ook dit initiatief van ons weer in de vorm van een leuke korting op onze paasboodschappen. Vrijwilligers nemen de hele organisatie van de dag voor hun rekening, van de bereiding van de brunch tot en met het serveren en de bediening."

Deelnemers aan de paasbrunch zijn op zondag 27 maart vanaf 13.00 uur welkom in het zaaltje van de Paterskerk, ingang Leunseweg. Opgeven voor de brunch kan tot 22 maart via telefoon 0478-581562 of 0478-571425. Indien gewenst kan de organisatie ook voor vervoer zorgen.


Arbeidsmatige dagbesteding

Venray | In het kader van de pilot arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt start in Venray op 1 maart een nieuw, vierde initiatief bij een zorgboer.

Met de pilot Initiatieven arbeidsmatige dagbesteding willen gemeente en initiatiefnemers nieuwe vormen van arbeidsmatige dagbesteding creƫren die bijdragen aan de ontwikkeling van kwetsbare inwoners. Het gaat dan om mensen met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt, die (nu nog) onvoldoende perspectief hebben op betaald werk. De deelnemers aan de pilot worden intensief begeleid in hun ontwikkeling, zodat zij kunnen doorgroeien naar bijvoorbeeld (zelfstandig) vrijwilligerswerk of een betaalde baan bij een reguliere werkgever. De initiatieven worden slechts deels gesubsidieerd, omdat de betrokken ondernemers een verdienmodel ontwikkelen. Begin 2016 zijn de drie eerste initiatieven binnen de pilot arbeidsmatige dagbesteding gestart. De Kans is een bedrijf gericht op productie- en facilitair werk en organiseert jobcoaching op de werkvloer. Samenwerkingsverband Moj Venroj organiseert werkzaamheden op het gebied van groenvoorziening, productie en een klussendienst en verzorgt begeleiding vanuit kennis en expertise op het gebied van GGZ. Woodproducts biedt deelnemers de mogelijkheid om ervaring en werkritme op te doen in de houtbewerking. Zij krijgen daarbij een gedegen begeleiding. Vanaf 1 maart biedt Boer Hans voor maximaal tien deelnemers werkzaamheden aan op agrarische bedrijven. Bijvoorbeeld in de bollenteelt of vollegrondsteelt. De pilot duurt tot eind 2016. De initiatiefnemers werken dit jaar hun concept verder uit en komen daarna met een aanbod van arbeidsmatige dagbesteding dat structureel kan worden aangeboden in Venray.


Oorlogswinter voor maar een euro

Venray | Stelt u zich eens voor dat kinderen zouden opgroeien tussen de mooiste jeugdboeken ooit. Boeken die iedereen in de kast zou willen hebben staan. Boeken van Roald Dahl, Tonke Dragt, Thea Beckman, Jan Terlouw en vele anderen.

De initiatiefgroep Geef mij maar een boek! maakt dat mogelijk met een bijzondere actie, samen met onder meer boekhandel Van den Munckhof in de Hofstraat in Venray.

De boekverkopers besloten om vanaf deze maand ieder jaar een van die boeken ter beschikking te stellen voor maar een euro. En dan niet zomaar een goedkope pocket, maar een paperbackuitgave op romandruk met full colour omslag. Boeken om te hebben, om te koesteren.

Oorlogswinter van Jan Terlouw, bekroond met een Gouden Griffel, is het eerste boek in de serie Geef mij maar een boek!

Zonder een cent subsidie, maar dankzij de ondersteuning van de Koninklijke Boekverkopersbond, het Centraal Boekhuis en drukkerij Wilco hebben de boekhandelaren deze actie kunnen realiseren.

Het boek Oorlogswinter is nu bij Van den Munckhof in de Hofstraat voor een euro verkrijgbaar.

"Door deze actie is een boek als Oorlogswinter op scholen bijvoorbeeld klassikaal te lezen en kunnen de scholieren samen praten over onderwerpen zoals de Tweede Wereldoorlog", aldus Maria Spelt van boekhandel Van den Munckhof.