Herman Elbers voor de Lourdesgrot in Venray.
Herman Elbers voor de Lourdesgrot in Venray. Foto: Lotte Kamphuis.

Jozef gescheiden van Maria

Venray | Bij de Lourdesgrot in Venray is onlangs een hek geplaatst door grondeigenaar Melchior van Haren. Herman Elbers, beheerder en mede-vormgever van de Lourdesgrot, is not amused: "Jozef is nu letterlijk gescheiden van Maria."

Door Sven Poels

Herman Elbers, al achttien jaar beheerder van de Lourdesgrot in Venray, kon zijn ogen niet geloven. Zo'n twee weken geleden, op zaterdag 13 februari, zag hij dat er pontificaal door 'zijn' tuin een hek was geplaatst. "Ik was zeer verdrietig en moest weggaan omdat het me allemaal te veel werd. Ik was helemaal de kluts kwijt."

De omheining is aangelegd door Melchior van Haren, de eigenaar van het stuk grond in het Sint Jozefpark. Volgens Elbers is de reden van deze actie 'een meningsverschil tussen Van Haren en de gemeente'. "De gemeente werkt niet mee aan wat de grondeigenaar wil." Wat dat dan is, weet Elbers niet precies. "Het is gewoon een geldkwestie."

Dat de omheining er juist nu staat is geen toeval, meent Elbers. "Het heeft te maken met het recht van overpad (het recht om gebruik te maken van de grond van iemand anders, red.). Als je daar als eigenaar na twintig jaar geen bezwaar tegen maakt, raak je je grond kwijt. Van Haren moet dus gedacht hebben: 'voordat ze me dat afnemen, zet ik daar een hek neer'. Het is pure timing." Daarnaast stelt Elbers dat het hek er is geplaatst als pressiemiddel. "Het zorgt ervoor dat mensen gaan klagen en dat de gemeente doet wat Van Haren wil. Erg jammer, want het gaat over andermans rug."

Elbers is bang dat de 'gevangenis' hem bezoekers gaat kosten. "Mensen kunnen nu niet meer fatsoenlijk voor de grot zitten. Het hek loopt midden door waar het publiek zit tijdens de rozenkrans en de lichtprocessie. Het is nu echt behelpen."

Grondeigenaar Van Haren erkent dat hij zijn grond heeft afgezet om te voorkomen dat hij het in de nabije toekomst kwijtraakt. "In het kader van mogelijke aanspraken door de verjaring van de erfgrens hebben we gemeend om het perceel te moeten afzetten. Als we niet hadden gereageerd, zouden we een stuk zijn kwijtgeraakt." Maar er speelt volgens hem meer. "Door de jaren heen is langzaam de grens opgeschoven. De medewerker van de Lourdesgrot (Elbers, red.) is zich steeds meer grond toe gaan eigenen, en dat vonden we niet zo netjes. Het hek staat er om aan te geven 'hier is de grens'."

Dat het een ordinaire geldkwestie betreft, ontkent Van Haren. "De heer Elbers moet geen dingen roepen die niet waar zijn. Het is jammer dat hij zo nodig de pers moet zoeken, terwijl hij zich zelf niet aan de regels houdt." Over de onderhandelingen met de gemeente Venray zegt Van Haren: "In eerste instantie lag er een voorstel om percelen tegen elkaar te ruilen. In de definitieve stukken hierover is echter gerommeld, waardoor ik me genoodzaakt zag om deze stap te zetten." Daarin is hij zelfs nog mild geweest, meent hij. "We hadden zelfs door de grot heen kunnen gaan, maar dat hebben we uit respect niet gedaan. Bovendien zit er nog een poortje in." Elbers ziet daar het nut niet van in. "Wat heb ik aan een poortje?" Samen met deken Harrie Smeets zoekt hij nu naar een oplossing. "Ook wethouder Jan Loonen heeft gezegd erop terug te komen."