In juni wordt het Aachter 'n Roojse deur  nog twee keer opgevoerd in deschouwburg.
In juni wordt het Aachter 'n Roojse deur nog twee keer opgevoerd in deschouwburg. Foto: Henk Lammen

Een lach en een traan

Venray | Vorig jaar bracht het Venrayse orkest Flavour een avondvullende theatershow met de titel Aachter 'n Roojse deur op de planken van Schouwburg Venray. Met succes, want twee avonden genoot het publiek met volle teugen van de naar het Venrays dialect vertaalde liedjes, muziek en acteerwerk. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni gaat het theaterstuk op herhaling in de Venrayse cultuurtempel.

Door Henk Lammen

De musical voert de toeschouwers terug in de tijd, toen Venray nog heel gewoon was. Orkest Flavour, amateurtoneelspelers en dansers nemen de bezoekers mee terug in de periode 1950 tot heden. Het script en de regie van Venray, de musical, is in handen van regisseur Henk Deters uit Ysselsteyn. Het verhaal gaat over een fictieve familie in Venray. De mensen worden meegenomen op de 50-jarige bruiloft van Karel en Betsy. Tijdens de receptie blikt Karel met zijn drie kinderen, Hans, Mieke en Jos, in zijn speech terug op hun huwelijk. Dan komen er een aantal Venrayse aspecten naar voren, hoogtepunten uit een bewogen periode in Venray. Spel zonder Grenzen, het afbranden van de brandweerkazerne, zaal Wilhelmina en de ruige jaren in Pentagon. Typische en herkenbare Venrayse zaken en mensen passeren in een avondvullende productie de revue, ondersteund met muziek van het orkest Flavour.

"De productie was vorig jaar een enorm succes", kijkt Piet Hovens van orkest Flavour terug op de voorstellingen in 2015. Hovens verklaart het succes van de Venrayse musical. "Aachter 'n Roojse deur is een unieke musical, een combinatie van een bigband, een toneelgroep en een tot in details uitgewerkt script. Na twee uitverkochte voorstellingen en de vele lovende commentaren en positieve reacties van het publiek kon een herhaling niet uitblijven."

In onderling overleg besloten orkest Flavour, onder leiding van Wim Hafmans, en regisseur Henk Deters om de mensen die dit spektakel gemist hebben in gelegenheid te stellen om nog van deze authentieke musical te genieten. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni zijn de reprises van de musical. De combinatie van toneel en muziek van Flavour maakt de musical tot een bijzondere belevenis. Prachtige stukken muziek worden gecombineerd met mooie teksten. Het hele stuk wordt opgevoerd in het dialect, dat geeft een extra dimensie, een toegevoegde waarde aan de voorstelling. Piet Hovens en alle andere medewerkers repeteren inmiddels weer voor de twee extra voorstellingen.

"De muzikanten, toneelspelers en dansers die al twee uitvoeringen over de bühne hebben gebracht, gaf de overweldigende belangstelling vorig jaar een extra opsteker. Intussen zijn de muzikanten, spelers en dansers alweer met veel enthousiasme met de repetities begonnen. Ook de decors en attributen worden weer gepoetst en krasjes worden weer weggewerkt om alles weer te laten schitteren", kijkt Hovens alweer vooruit naar de uitvoeringen over enkele maanden. Naast de amateurtoneelspelers en de dansers is de musical een uitdaging voor de muzikanten van Flavour. De leden van het orkest, dat vorig jaar zijn 25-jarig jubileum vierde, genieten van hun bijdrage aan deze echte Venrayse productie.

"Natuurlijk is er voor muziek gekozen die aansluit bij de tijd en de betreffende scènes. Dat resulteert in een grote variatie van muziekstijlen. Naast veel humor, er wordt genoeg gelachen, is er ook plaats voor emotie. Misschien wordt er hier en daar zelfs een traantje weggepinkt", refereert Hovens aan de herkenbaarheid van het stuk. Venraynaren worden niet alleen geconfronteerd met herinneringen uit vroegere jaren. Typische plaatsgenoten staan voor even weer in de schijnwerpers van het toneellicht. "Beslist", bevestigt Hovens. "Bekende Venraynaren zoals Har Tut, Pinda Willem en Scheie Maon passeren weer voor even de revue. Het is een groot feest van herkenning. Iedereen heeft er ook weer enorm veel plezier in om in juni twee avonden de zaal te boeien met een stuk van eigen bodem. We gaan er opnieuw een feest van maken."

Kaarten zijn te koop via de website van de schouwburg: www.schouwburgvenray.nl.