Het wijkteam Brukske introduceert zich
Het wijkteam Brukske introduceert zich

Nu ook wijkteams in Veltum en Brukske

In navolging van Landweert en Centrum/Centrum-West zijn in Venray vanaf nu ook wijkteams actief in Brukske en Veltum. De wijkteams werken samen met de bewoners aan de verbetering van het welzijn van de bewoners in de wijk.

De wijkteams wijzen in de wijken waar zij actief zijn bewoners op hun eigen kracht of sociale netwerk. Dat vergroot de zelfredzaamheid van wijkbewoners. Maar ook de sociale samenhang verbetert als wijkbewoners samen een oplossing zoeken voor een behoefte of een leuk initiatief in de wijk. In Brukske gaat het wijkteam naast verbetering van het welzijn ook aan de slag met de thema's veiligheid en leefbaarheid.

Wijkbewoners aan zet

Het fenomeen wijkteam is in Nederland niet nieuw. De werkwijze van de Venrayse wijkteams verschilt echter nogal van die van andere. De wijkteams in Venray werken namelijk zo veel mogelijk preventief. Door bewoners te wijzen op hun eigen kracht of sociale netwerk probeert het wijkteam samen met hen een oplossing te vinden voor hun vraag. In Landweert heeft dit al geleid tot mooie initiatieven, zoals de ontmoetingsplek voor ouderen op de Bingelkruid en de hondenspeelweide. Beide initiatieven zijn door de inzet van wijkbewoners gerealiseerd.

Proactieve benadering

In het wijkteam zitten onder anderen medewerkers van de gemeente Venray, Synthese, MEE, politie, MET ggz, Wonen Limburg en een wijkverpleegkundige. De samenstelling verschilt per wijkteam. Voor het wijkteam is het belangrijk dat het weet wat er speelt in de wijk. Daarom is het vaak in de wijk te vinden. Bijvoorbeeld bij activiteiten in de wijk of met de koffietent in de straat. Het wijkteam gaat dan in gesprek met de bewoners. Daarbij kan iedere wijkbewoner zijn of haar mening over de wijk geven en (verbeter)voorstellen aandragen. Wanneer het wijkteam merkt dat een vraag of behoefte vaker terugkomt, probeert het bewoners samen te brengen om gezamenlijk een oplossing te vinden.

Meer informatie?

Op de website van de gemeente Venray staat een filmpje over het wijkteam in de serie 'Samen leven, samen doen'. Heeft u een vraag voor het wijkteam? Kijk ook eens op de website www.wijkteamvenray.nl.

Venray al weer bijna 2 jaar Fairtrade gemeente


In mei is het twee jaar geleden dat Venray een Fairtrade gemeente werd. Tegen die tijd hoopt het Fairtrade Platform het bericht te ontvangen dat deze titel met twee jaar wordt verlengd. In het gemeentehuis wordt steeds meer fairtrade gebruikt. Daarmee vervult zij een voorbeeldfunctie. Fairtrade geeft de boer in een ontwikkelingsland een eerlijke prijs en de koper hier een heerlijk product. Nog niet alle inwoners weten dit en daarom brengt het platform dit jaar eerlijke handel extra onder de aandacht.

Het Fairtrade Platform Venray start binnenkort met een aantal acties bij scholen, verenigingen en supermarkten in Venray om nog meer bekendheid aan fairtrade en haar producten te geven.

Scholen, sportclubs en verenigingen

Een speciaal opgerichte werkgroep gaat binnenkort samen met enkele basisscholen het begrip fairtrade als een project inpassen in het lesprogramma. Zo hoopt men meer bekendheid en betrokkenheid van de jeugd bij fairtrade te krijgen. Ook benadert de werkgroep Fairtrade sportclubs en verenigingen met een eigen accommodatie. Zij hebben in hun eigen kantine de mogelijkheid om er eerlijke koffie, thee, chocolade en andere producten te verkopen. Dat kan al heel eenvoudig, want ook de grote koffiebranders hebben fairtrade koffie in hun assortiment.

Gemeente Venray ondersteunt

De gemeente Venray ondersteunt actief deze werkgroep in hun doel om ook Venray fairtrade bewust te maken en de titel van Fairtrade gemeente te behouden. Een vertegenwoordiger van de gemeentelijke organisatie neemt deel aan de werkgroep en zorgt voor het gebruik van fairtrade producten in het gemeentehuis. Burgemeester en de wethouders dragen ook actief bij aan de bekendheid van fairtrade en zijn beurtelings aanwezig bij de uitreiking van het fairtrade keurmerk aan winkels en bedrijven.

Informatie over fairtrade in Venray kunt u vinden op www.venrayfairtrade.nl.