Tweespalt in Ysselsteyn

Ysselsteyn | De afronding van de kop van het Lovinckplein zorgt voor tweespalt in Ysselsteyn. Dat bleek dinsdag in de raadzaal, waar dorpsraadvoorzitter John Claessens en Twan de Wit, voorzitter van de werkgroep Lovinckplein, lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Door Henk Willemssen

Claessens en De Wit maakten gebruik van het spreekrecht voorafgaande aan het interpellatiedebat in de gemeenteraad. Claessens schaart zich vierkant achter de supermarktondernemer. Supermarkt COOP wil de paar parkeervakken voor de winkel niet kwijt. Die moeten volgens het ontwerpplan van het vernieuwde Lovinckplein verplaatsen naar de zijkant van de supermarkt. Daardoor ontstaat er een autoluw ontmoetingsplein. Het is veel veiliger voor fietsers en voetgangers die bovendien beter de supermarkt en horecabedrijf Roelanzia kunnen bereiken. Omdat er dan geen auto's meer komen. Het zelfsturingsplan kon op grote instemming rekenen in het dorp. Het kreeg ook de volledige steun van gemeente en provincie.

Totdat de eigenaar van COOP in opstand kwam. Hij vreesde voor nog meer inkomstenderving als er geen auto's meer voor zijn winkel mochten rijden en parkeren. De werkgroep kwam er niet uit met de ondernemer en droeg eind vorig jaar dit heikele punt over aan de dorpsraad. Die schakelde op zijn beurt de gemeente in. Op 2 februari bracht het college - vier wethouders zonder burgemeester Gilissen - een bezoek aan Ysselsteyn. Ze spraken met ondernemers en bewoners van het Lovinckplein. Het college besloot daarop af te zien van het oorspronkelijke plan en steunde de dorpsraad.

Vorige week in de forumbijeenkomst en in dorpsblad YNB hield John Claessens een vurig pleidooi om tegemoet te komen aan de wensen van COOP. De supermarkt heeft door de wegwerkzaamheden in Ysselsteyn al een moeilijk jaar achter de rug. Doordat er lange tijd weinig verkeer kwam over de Midden-Peelweg, liep COOP veel klandizie mis. "Als we de supermarkt verliezen, dan komt de leefbaarheid flink onder druk te staan in het dorp", vindt Claessens. Ook hij zegt het jammer te vinden dat het zelfsturingsplan, dat dorpsbreed gedragen wordt, niet helemaal kan worden uitgevoerd. "Maar er kwamen pijnpunten aan het licht. Er wonen steeds meer ouderen in het dorp. Behoud van de supermarkt is van levensbelang."