MOY: zorgvraag en aanbod koppelen

YSSELSTEYN | "Er zit veel verborgen zorgvraag bij mensen. En er zijn veel vrijwilligers die graag hulp willen bieden. Maar beiden weten niet goed hoe. Ze komen daardoor niet met elkaar in contact. Wij gaan vraag en aanbod met elkaar verbinden."

Dat vertelde Willie Koonings, een van de initiatiefnemers van Maatschappelijke Ondersteuning Ysselsteyn, onlangs tijdens de forumbijeenkomst.

Het doel van MOY is een zo optimaal mogelijk leefklimaat voor de hulpbehoevenden in het dorp. Veel ouderen en mindervaliden durven vaak niet om steun te vragen. "Als is het maar om een keer de buurman te vragen de verstopte dakgoot schoon te maken", vertelde Koonings. Om de verbogen hulpvragen boven tafel te krijgen is de signaalfunctie van belang. Die kan komen van professionals zoals de huisarts, fysiotherapie of thuiszorg. Maar ook van verenigingen als de KBO, De Zonnebloem en ZijActief. "De vraag naar hulp staat bovenaan", zei Koonings. "Daarbij zijn er veel mensen die graag iets willen doen voor de medemens. Die aanbodkant is echt enorm groot. Het gaat erom de mensen te bereiken en in te zetten. Dat is de slag die we willen maken."

MOY bestaat uit vier leden. Ze zijn te rade gegaan bij de Brabantse dorpen Elsendorp en Lierop. Het uiteindelijke doel is een Zorgpunt opzetten waarbij ook een wijkverpleegkundige aansluit.

Koonings meent dat MOY de zorg beter en goedkoper kan uitvoeren dan de gemeente. Toch wil de gemeente Venray (nog) niet met geld over de brug komen. "De gemeente heeft er geen budget voor", aldus Koonings. "Maar we kunnen zo veel geld besparen, dat de gemeente wel mee moet gaan doen."