Triathlon nieuwe passie

Venray | Lisa Dreesens (24) begint aan een nieuwe fase in haar leven. Ze is verhuisd naar Breda en gaat haar promotie als PHD (Doctor of Philosophy) combineren met haar passie zwemmen én een nieuwe ambitie: de triatlon.

Lisa Dreesens is afgelopen zomer afgestudeerd in de master Biomolecular Sciences aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

"Dat wil zeggen dat ik laboratorisch onderzoek deed naar biologie op celniveau. Tijdens deze studie heb ik twee stages gevolgd: één aan de Universiteit van Amsterdam en één in Amerika. Bij de eerste stage heb ik onderzocht hoe het lichaam blaasjes gebruikt als transportmiddel om zo te bekijken hoe men deze blaasjes kan nabootsen in het lab en kan gebruiken als gericht transportmiddel voor bijvoorbeeld gen of chemotherapie. Bij de tweede stage, in Amerika, heb ik onderzocht hoe virussen zichzelf in elkaar zetten, om deze te gebruiken bij allerlei toepassingen. Nu ik mijn master heb behaald, ga ik promoveren als PHD. Dit betekent dat ik ga werken in een researchgroep, onderwijs volg, lessen geef en studenten begeleid, om zo mijn doctor's degree te behalen. Een drukke tijd, maar ik heb er heel veel zin in om dingen te onderzoeken die mensen en dieren in de toekomst kunnen helpen."

Ondanks deze drukke weekinvulling pakt ze ook het sporten weer op.

"Zwemmen is mijn grote passie en dat blijf ik doen. Ik ben naar Breda verhuisd, maar ik blijf uitkomen voor PSV Eindhoven. Wel krijg ik een andere trainer, omdat ik in Breda ga zwemmen. Ik richt me vooral op het open water. Dat is een leuke uitdaging en daar ligt mijn ambitie op dit moment ook. Ik verwacht dat als de zomerperiode aanbreekt, ik weer goed op niveau zit. Ik wil uitkomen op de 5 en 10 km, en eigenlijk ook graag meedoen aan het NK marathon zwemmen. Dat is 25 km, een oversteek over het IJsselmeer. Of dit haalbaar is, moeten de trainingen komende tijd uitwijzen. Daarnaast doe ik in april mee aan het NK lange baan, al weet ik niet goed wat ik daarvan moet verwachten. Op dat onderdeel is een ticket voor de Olympische Spelen in Rio te winnen."

Lisa Dreesens gaat zich dit jaar ook wagen aan de triathlon.

"Ik heb me aangemeld bij de vereniging Kijani. Ons team bestaat uit vier dames. Wij doen individueel mee en onze tijden worden bij elkaar opgeteld. Het eindresultaat is bepalend voor de teamprestatie. We komen nu uit in de tweede divisie en we hebben de ambitie om te promoveren naar de eerste divisie. Dat houdt in dat ik ook daarvoor hard moet trainen en veel ervaring moet opdoen, zeker op het gebied van fietsen en hardlopen. Het zwemonderdeel, dat lukt wel…"


Dag van de Wind

Merselo | Stichting Nooit Gedacht houdt op maandag 16 mei de handel- en wandeltocht Dag van de Wind door de kern van Merselo. De wandeltocht voert langs verschillende eendagswinkeltjes. Bewoners mogen hun oprit of voortuin omturnen tot een winkeltje waarin bijvoorbeeld meubels, planten, curiosa, boeken en kleding te koop of te ruil mogen worden aangeboden. Voor vijf euro kan uw winkeltje in de route worden opgenomen. Opgeven kan via e-mail secretaris@molenmerselo.nl. De dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur.